Nissernes hemmelige bog

I denne måned skal jeg – selvfølgelig – læse en række julebøger. Da jeg overvejede, hvilke bøger jeg ville nå at læse i løbet af december, var ‘Nissernes hemmelige bog’ en af de første, jeg kom i tanke om. Den bog var – sammen med ‘Nisser i hverdag og fest’ – blandt mine absolutte yndlingsbøger, da jeg var helt lille. Jeg ved desværre ikke, hvor de originale bøger blev af – de er sandsynligvis forsvundet et sted på mine forældres store loft – så jeg blev meget begejstret, da jeg stødte på denne bog i den lokale Arnold Busck for et par uger siden.

Bogen er skrevet af Wil Huygen og illustreret af Rien Poortvliet. Det er ikke en julebog i traditionel forstand – og så alligevel. Handlingen udspiller sig ved juletid, og der er naturligvis nisser med, men det er ikke julenisser – nej, det er hverdagsnisser! Forvirret? Bogen handler om to mennesker, der har skrevet bogen ‘Nisser i hverdag og fest’ (som jeg refererede til i starten af indlægget), og nu er de to inviteret til Lapland for at besøge nogle nisser. Det viser sig at blive noget af en dannelsesrejse, for de nordiske nisser vil godt have rettet nogle faktuelle fejl i den første bog og tager derfor de to mennesker med på en række spændende men farefulde ekspeditioner, så de kan lære noget mere om nissernes liv.

Illustrationerne i bogen er meget smukke, stemningsfulde og detaljerede. Selve rammefortællingen afbrydes med jævne mellemrum af ‘infosider’, hvor en række facts om nissernes liv bliver beskrevet med ord og billeder. Og det er helt klart infosiderne, der er det bedste ved bogen, for selvom rammefortællingen er udmærket det meste af tiden, så bliver den ind imellem også en anelse mærkelig og utroværdig.

Jeg hyggede mig rigtig, da jeg læste denne bog, og jeg vil helt sikkert finde ‘Nissernes hemmelige bog’ frem igen og igen – blot for at nyde illustrationerne og de sjove detaljer ved nissernes hverdag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *