Oscar Wao & hans korte og forunderlige liv

Da jeg var ude at rejse i min ferie, skete det frygtelige – jeg løb tør for læsestof! Det sker ellers aldrig, men på denne ferie fik jeg læst mere, end jeg havde håbet på, så to dage inden afrejse havde jeg kun en lille stump lydbog tilbage. Heldigvis kom min svigerinde mig til undsætning og lånte mig ‘Oscar Wao & hans korte og forunderlige liv’ af Junot Diaz. Ikke lige en bog jeg selv var faldet over, men ikke desto mindre en interessant læseoplevelse.

Bogen handler om Oscar Wao, der kommer fra Den Dominikanske Republik – og som ægte latino er han naturligvis muskuløs, sexet, selvsikker og en rigtig scorekarl…. FORKERT! Oscar er tværtimod en tyk og kikset nørd, som er social inkompetent og virkelig dårlig til at score piger. Oscar er i det hele taget en en skamplet for hele den mandlige del af befolkningen, men han prøver – virkelig prøver – at blive attraktiv over for kvinderne… altså bortset fra når han bruger al tiden på at spille computer og skrive rollespilsscenarier…

Denne bog har sin helt egen og ret forfriskende stil. Sproget er sprudlende og fyldt med spanske gloser. Mit spanske ordforråd er meget begrænset, men som regel forstod jeg fint meningen med de forskellige udtryk, og ellers er der en lang ordliste bagerst i bogen. Det er en smagssag, om man kan lide den stil eller ej. Normalt ville det nok irritere mig, men da jeg som sagt ofte kunne gætte meningen med det spanske udtryk, så var det med til at gøre fortællingen levende og autentisk.

Selvom udgangspunktet er Oscar, så handler store dele af bogen om hans familie, hvor man som læser blandt andet får mulighed for at følge storesøsteren og moderen i kapitler, der fokuserer på deres barndom, og hvordan disse er med til at tegne den forbandelse, som familien siges at være ramt af. I starten forvirrede det mig lidt, og en kort overgang syntes jeg, at det var irriterende, men så blev jeg grebet af fortællingerne og endte med at være fint tilfreds med opdelingen. Du skal ikke forvente, at det er en lineær historie om Oscar – tværtimod springes der en del i tid og i jeg-fortællere, men forfatteren forstår at væve det sammen til en historie, der giver mening.

Bogen giver et spændende indblik i en kultur, jeg ikke kendte meget til i forvejen, hvilket gør den eksotisk, fascinerende, farverig og meget interessant. Forfatteren har samtidig ramt en ung og moderne stil, der er ret street, og hvor der spilles på mange henvisninger til populærkultur og nørdede hobbies. Det er noget, jeg kender en del til og selv dyrker, så jeg syntes, det var ret sjovt at læse, men det kan muligvis være lidt indforstået for andre.

Jeg tror ikke, jeg selv havde taget initiativ til at låne bogen, hvis ikke jeg havde fået den anbefalet, men det var bestemt en interessant læseoplevelse, og jeg pønser på, om ikke jeg skal læse noget mere af samme forfatter på et andet tidspunkt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *