Paper Towns

I månedens Goodreads-udfordring fik jeg til opgave at læse ‘Paper Towns’ af John Green. Jeg har længe set frem til at læse bogen, eftersom den har fået fantastiske anmeldelser, og jeg skyndte mig derfor for at ‘snige’ bogen ind mellem et par andre bøger, jeg var i gang med at læse, da jeg ikke kunne vente længere.

‘Paper Towns’ handler om teenagedrengen Quentin og hans venskab med den jævnaldrende pige, Margo. De har været venner gennem mange år, uden at Quentin har fået fortalt Margo, at han elsker hende, men en aften tager deres venskab en drejning, da Margo kravler ind af Quentins vindue og lokker ham med på hævntogt. Margo har tænkt sig at genere en række af klassens populære drenge og piger – af forskellige årsager – og Quentin følger villigt med. Det bliver en interessant aften, hvor de to venner kommer tættere på hinanden, og opløftet tager Quentin i skole næste dag – blot for at finde ud af, at Margo er forsvundet.

Quentin nægter at tro, at Margo er forsvundet uden at efterlade sig et spor, og snart finder han ud af, at hun faktisk har efterladt et hint om, hvor hun er taget hen. Men kan Quentin løse gåden og finde hende igen? Og hvorfor forsvandt hun egentlig?

John Green kan skrive om helt almindelige (forelskede) teenagere, så de langt hen ad vejen fremstår sympatiske, jordnære og troværdige. Quentin er en sød dreng, og man kan næsten ikke andet end holde af ham, når han desperat prøver at finde frem til Margo igen. Hans stædighed og udholdenhed er prisværdig – hvor mange ville egentlig kæmpe så meget, som han gør i denne bog?

Jeg kunne godt lide den første del af bogen, hvor man hører om deres venskab og den første tid efter, at Margo forsvandt. Den midterste del, hvor Quentin leder efter Margo og forsøger at afkode de spor, hun har efterladt, fungerede dog ikke helt for mig. Flere af sporene var lige lovlig søgte (hvor det ind imellem både virkede utroværdigt, at Margo ville have efterladt sådan et spor, og at Quentin ville kunne afkode det). Spørgsmålet om, hvorfor Margo forsvandt – og om hun overhovedet ønsker at blive fundet – lurede dog hele tiden i baggrunden og var med til at bevare spændingen.

Den sidste del indeholder både drama, action og en lidt flad slutning. Den ender ikke helt, som jeg forventede – hvilket dog ikke nødvendigvis er dårligt – men jeg savnede lidt en “tadaaaaa”-oplevelse. I stedet følte jeg, at jeg tog en slurk af en sodavand uden brus. Jeg sad bagefter og tænkte “var det det?” og ærgrede mig over, at der i mine øjne ikke blev sat et tydeligt punktum for historien.

Det er en lettilgængelig ungdomsbog, som rummer både forelskelse, savn, venskab og håb. Den var en anelse letbenet til mig – jeg havde håbet på lidt mere weltschmertz og nærhed – men det er en udmærket bog i den genre. 

6 thoughts on “Paper Towns

  1. Hvor ærgerligt, at slutningen var så flad! Det lød ellers som et meget fint plot. Sådan synes jeg tit, det er med de bøger, jeg læser for tiden. De starter rigtig fint ud, men slutningerne er bare sådan lidt “… nåh”. Og ja, det føles fuldstændig som en sodavand uden brus 😀

  2. Åh, jeg synes det er sådan en fin bog. Og så er den bare SÅ humoristisk!

    Men altså, ja. Afgjort i den lettere genre. Jeg synes måske, 'Looking for Alaska' har mere af teenagelivets mørke i sig, hvis du gerne vil prøve mere Green.

  3. Det er sjovt – jeg opfattede egentlig ikke bogen som specielt humoristisk. Er der noget bestemt i bogen, du tænker på? Kan være jeg skal prøve 'Looking for Alaska' 🙂

  4. Ah! Det er selvfølgelig rigtig – der var en række pudsige episoder. Elskede at de planlagde og udførte deres stop undervejs så minutiøst 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *