Perlen

Denne klassiker af John Steinbeck blev genudgivet sidste år, og jeg overvejede flere gange at købe den, for det lød som en smuk og gribende fortælling. Jeg var dog også lidt betænkelig, for bogen er relativ dyr i forhold til, at den er på under 100 sider. Sagen blev afgjort, da jeg faldt over ‘Perlen’Ereolen.dk, hvor jeg lånte den med det samme.

‘Perlen’ er en genfortælling af et gammelt mexicansk eventyr – eller lignelse hvis det skal være helt korrekt. Historien handler om den fattige perlefisker, Kino, hvis lille søn bliver stukket af en skorpion og derfor svæver i livsfare. Kino og hans hustru opsøger byens læge, der dog ikke vil bruge tid på at kurere fattige, der ikke kan betale for behandlingen. I desperation søger Kino og hans hustru ned til vandet, hvor Kino dykker i håb om at finde en perle, der kan betale for behandlingen. Og han finder en perle – en helt fantastisk smuk og stor perle, hvis lige ingen har set! Samtidig viser sønnen tegn på at komme sig, og Kino begynder derfor straks at fantasere om, hvad han kan bruge perlen til i stedet. Men en så stor skat går ikke ubemærket hen i det lille samfund, og snart begynder andre også at interessere sig for Kinos perle…

Dette er en smuk og på mange måder eviggyldig fortælling om håb, drømme, grådighed og begær. Det er fortællingen om, hvordan mennesker spoleres, når rigdomme frister, og den viser med al tydelighed nogle af de værste sider ved menneskeheden. Grundhistorien har jeg mødt før i andre sagn og eventyr, men denne fortolkning er alligevel sin helt egen.

Sproget alene gør denne bog værd at læse. Jeg var især begejstret for, hvordan Steinbeck brugte sang til at beskrive stemninger i bogen, og det føltes næsten som at være der selv. Lige fra den glade og lykkelige stemning til den knugende og dystre atmosfære, der opstår undervejs.

‘Perlen’ er en smuk og grusom fortælling på samme tid. Bogen er som en østers – ikke særlig køn og let at overse, men indeni er der en sand perle af en historie (pun intended). Den er vanvittig godt skrevet og bestemt anbefalelsesværdig. Nu mangler jeg bare at købe mit eget eksemplar af bogen… 🙂

2 thoughts on “Perlen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *