Poe – 4 makabre hyldester

I 2009 blev 200-året for gysermesteren Edgar Allan Poes fødselsdag fejret med udgivelsen af denne lille novellesamling. Her har fire danske forfattere taget udgangspunkt i Poes værker og har gendigtet historierne.

Det er – desværre – meget længe siden, jeg sidst har læst Poe, så jeg kan ikke sammenligne originalværkerne med nyfortolkningerne. Men det behøver man sådan set heller ikke, for de nye noveller kan sagtens stå alene. Novellerne er ret forskellige, til trods for at de alle tager udgangspunkt i historier fra samme forfatter, men de udmærker sig alle ved at indeholde den dystre og til tider makabre stemning, som jeg forventer af Poe-inspireret litteratur.

Der er særligt to af novellerne, jeg godt kan lide. ‘Metro’ af Steen Langstrup handler om en forretningsmand, der vender tilbage efter en længere rejse. Han bliver kontaktet af sin assistent, som fortæller, at politiet vil i kontakt med forretningsmanden, da han åbenbart ligner en voldtægtsforbryder, der har slået til flere gange på det seneste. Han beslutter sig for at tage hjem for at sove og så udskyde konfrontationen med politiet til næste dag, men på turen hjem møder han voldtægtsforbryderen… Historien er egentlig rimelig forudsigelig, men den bliver fortalt så elegant, at den formår at bevare spændingen, selvom jeg hurtigt lurede, hvor det bar hen.

‘Ormekur’ er skrevet af Rikke Schubart og handler om en tandlæge, der stræber efter det perfekte tandsæt – hos andre. Han kan for eksempel ikke klare, at hans ellers så smukke hustru har en fortand, der er en smule skæv, så han vil kun have sex med hende, hvis hun ligger på alle fire, så han slipper for at se hendes ansigt imens. Men da han så opdager, at hun har orm… Jeg vil ikke røbe mere – den historie skal bare opleves.

Det er en fin lille novellesamling, der meget gerne måtte have været større, og en glimrende hyldest til en af de største forfattere inden for gysergenren.

4 thoughts on “Poe – 4 makabre hyldester

  1. Jeg har netop læst Poe for første gang, og var ret vild med ham! Den sidste historie du nævner – den med ormen – lyder jo nærmest formidabel makaber 😀 Det lyder spændende med nyfortolkninger!

  2. Gitte – alene tanken om orm kan give folk (mig selv inkl.) mange ubehagelige billeder i hovedet, så det er en ret god vinkel på en gyserhistorie 😀

  3. Rikke'M – han er helt sikkert en af de største gysermestre – hvis ikke den største. Han er skrevet på min 'dosmerseddel' over bøger/forfattere, jeg bør læse i fremtiden 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *