Populærmusik fra Vittula

Jeg trængte til at læse – eller rettere høre – noget helt andet, så jeg kastede mig straks over denne bog, da jeg fandt den op netlydbog.dk.

Hovedpersonen er den unge dreng Matti, som bor i den lille by Pajala, som ligger i Nordsverige tæt på den finske grænse. Vi følger ham gennem barndoms- og teenageårene, hvor han langsomt vokser op og bliver en ung fyr, der interesserer sig for piger og 60’er-popmusik. Det hele har en tung, dyster og lidt kikset aura af provins, hvor der også er absurde familiefejder, drukfester og en stærk konservatisme.

Bogen fremstilles ofte som morsom på grund af den surrealistiske og nærmest karikerede fremstilling af provinslivet. Desværre var det slet ikke min oplevelse. Jeg endte med at måtte kæmpe mig igennem bogen, og det var kun stædighed og følelsen af, at den måtte da snart blive bedre, der gjorde, at jeg ikke droppede bogen.

Den surrealistiske og kiksede vinkel er slet ikke mig. Det minder mig om dengang, hvor jeg så filmen Trillingerne fra Belleville, som flere i min omgangskreds roste og omtalte som ganske underholdende. Jeg blev til gengæld så trist til mode, da jeg så den. Jeg er bare ikke til provinsiel og dyster underholdning. Måske skyldes det, at jeg voksede op i provinsen og ikke forbinder det med noget sjovt (bare lettere tragisk), måske er jeg bare ikke særlig god til at grine af andres ulykke (med mindre vi taler om South Park eller andre tegneserier, som er så langt ude, at det ikke har noget med virkeligheden at gøre).

Sproget indeholder mange finurligheder, og jeg ærgrer mig over, at handlingen skyggede så meget for læse/lytte-oplevelsen, at jeg ikke fik nydt oplæsningen til fulde.

Hvis du vil have en mere detaljeret anmeldelse af bogen, vil jeg anbefale dig at kigge på litteratursiden.dk.

4 thoughts on “Populærmusik fra Vittula

  1. Tja, jeg elsker nu en god kærlighedshistorie, men jeg blev bare ikke rigtig fanget af Violet og Jays i 'Body Finder'.

    Men hvis du generelt ikke kan lide den slags, er det nok en god idé at nøjes med den på lydbog, som du selv foreslår. 😉

  2. Andra – ja, jeg har i hvert fald læst for mange bøger, hvor kærlighedsforløbet virker påduttet og kommer lidt i vejen for selve historien, så jeg nupper den nok som lydbog 🙂

  3. HA! Den bog kan jeg huske fra gymnasiet!

    Den var SÅ underlig… Heller ikke noget jeg ville bede andre om at læse… erindre svagt nogle der forvandler sig til bjørne for Mati's øjne, og min 16 årige hjerne der tænkte, at faren vist havde slået ham engang for meget…

    Ja, et trist billede, tegnet af udkants Finland med undertrykkelse, druk og vold, som jeg husker den?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *