Profeterne i Evighedsfjorden

I rækken af yndlingsbøger er jeg nu nået til ‘Profeterne i Evighedsfjorden’, som Ditte anbefalede mig.

Bogen foregår i slutningen af 1700-tallet, hvor den unge præst, Morten Falck, tager til Grønland efter endt uddannelse. Her skal han lære lokalbefolkningen om den kristne tro, men det viser sig sværere end ventet, for forholdet mellem lokalbefolkningen og de danske kolonister er dårlig og bliver kun værre, mens Morten opholder sig i landet. Samtidig ulmer oprøret, for to lokale profeter drømmer om et Grønland med frihed og lighed, og det falder den danske overmagt for brystet. Kulturmødet går ikke just stille af, og Morten må indse, at drømmene om Grønland nok var mere romantiske end virkeligheden.

Sproget i denne bog er meget… kropslig. Bogen emmer nærmest af detaljerede beskrivelser af, hvordan personernes kroppe reagerer på vejret, omgivelserne og hinanden, og jeg mindes ikke at have læst en bog, hvor det fysiske aspekt har fyldt så meget. Det var på den ene side meget stemningsskabende og var virkelig med til at skabe et klart billede af de enkelte scener, men på den anden side blev det imellem også lidt for meget. Jeg syntes, det var en smule overvældende at læse så meget om menneskelige sekreter og maveonde.

Jeg blev ret grebet af fortællingen, for bogen er velskrevet, og temaet med Grønland i centrum er spændende og fascinerende. Mødet mellem de to kulturer giver gnidninger, og danskerne bliver ikke ligefrem fremstillet særlig positivt. Samtidig er skildringen af livet i 1700-tallet i Grønland både interessant og skræmmende, da landet er plaget af hungersnød. Afstande var noget helt andet dengang, hvor der kun blev sejlet mad og andre fornødenheder til landet én gang om året. Det er ret tankevækkende set med nutidens øjne.

Jeg havde det til gengæld lidt svært med flere af personerne – især hovedpersonen, der virkede ret egoistisk og pudsigt nok kun virkede sympatisk, når man så ham gennem andres øjne.

‘Profeterne i Evighedsfjorden’ er en bog, jeg er stødt på mange gange, men først har fået læst efter opfordringen fra Ditte. Det er jeg glad for, da jeg ikke tror, jeg selv havde samlet bogen op (der er noget ved forsiden, der skræmmer mig væk), for det var en udmærket læseoplevelse. Hvis du gerne vil læse en interessant og dramatisk fortælling om livet i Grønland i 1700-tallet, så prøv denne bog.

4 thoughts on “Profeterne i Evighedsfjorden

 1. sjovt du siger det, jeg har det på samme måde med forsiden! Folk bliver ved med at sige den er så god, så god, og den har jo vundet flotte priser osv. Men hver gang jeg står med den i hånden ved boghandleren er der noget ved forsiden der får mig til at sige mjaaaaaah og lægge den ned igen.

 2. Ja, man skal jo ikke dømme ud fra udseende – men jeg indrømmer gerne, at bogforsider både kan afskrække mig – eller motivere mig – til at læse en given bog.

 3. Åh, hvor er jeg glad for at du fik læst bogen og at du fandt den spændende på trods af det meget kropslige – som jeg i øvrigt finder ekstremt befriende, fordi intet er pakket ind (ahem..).
  Det jeg elsker ved bogen, udover at den er ekstremt velskrevet, er at det ikke kan undgås at blive lidt fascineret af den utrolige mængde (relevante og ofte meget realistiske) informationer om Grønlands historie med Danmarks indblanding på så dramatisk vis.

  Tak fordi du tog dig tiden til at læse bogen. 🙂

 4. Jamen det er da mig, der takker 😀
  Men ja, det var en smule overvældende med de meget fysiske beskrivelser. Jeg er ikke specielt snerpet, men jeg syntes godt nok, det tog overhånd ind imellem 😀
  Det er netop også Grønlandsdelen, jeg finder mest fascinerende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *