Ready Player One

Her er et af de sjældne eksempler på en ny ungdomsroman, som IKKE er en del af en trilogi! Jeg ved ikke, om det bare er mig, men jeg synes godt nok, der udgives mange trilogier disse år… især når man som jeg holder meget af fantasy- og sci-fi.

‘Ready Player One’ er skrevet af Ernest Cline og foregår i 2045, hvor kloden præges af sult, fattigdom og et nedbrudt klima. De fleste mennesker ‘flygter’ derfor til den virtuelle verden OASIS – et gigantisk computerspil, hvor du kan være, hvem du vil, og opføre dig ligesom du har lyst. En fristende mulighed for alle dem, der ellers ikke har meget at leve for –  især hvis du deltager i skattejagten, som OASIS’ programmør og mangemilliardær satte i gang med sin død. Han testamenterede nemlig hele sin formue og rettighederne til OASIS til den person, der kan løse en række gåder og finde de tre nøgler og porte, som programmøren har gemt i den virtuelle verden. Flere år er gået, uden at nogen har haft held til at løse den første del af gåden, indtil den dag, hvor den fattige teenageknægt, Wade, pludselig kommer på sporet af løsningen på den første gåde. Derefter tager skattejagten en dramatisk drejning…

Denne bog er ikke bare en hyldest til computerspil og film, der kom frem i 1970’erne og 1980’erne – det er også en kærlig hilsen til alle de nørder, der har dyrket disse ting. Det er ikke et krav at kende samtlige spil og film, der refereres til i denne bog, men ved du intet om arkadespil m.m. fra den tid, så tvivler jeg på, at du får det optimale ud af bogen. Der er virkelig mange referencer til spil og film, og jeg gætter på, at det kan blive kedeligt, hvis du ikke kender til dem. Personligt kendte jeg langt fra alle – dels var jeg for til at spille computerspil i 80’erne, dels har jeg i højere grad spillet pc-spil – men jeg elskede den nørdede vinkel, der var på mange af tingene i bogen.

Bogen har en boget ujævn rytme. Starten er langsom, men rammerne for historien skal selvfølgelig lige forklares, og man skal lige have et indtryk af hele den verden, man bevæger sig i. Derefter kommer der en del action… men så er det som om, at handlingen igen bremser, og der kommer en (alt for) lang periode, hvor der ikke sker så meget. Her må jeg indrømme, at jeg begyndte at trippe lidt. Heldigvis kom historien op i omdrejninger igen, og den sidste del af bogen var mildest talt actionramt!

Historien kan læses som let underholdning med masser af action og sympatiske, humanistiske budskaber, men bogen kan ses som frygten for et samfund, hvor naturen forfalder, og mennesket flygter ind i en computerskabt verden, hvor ansvar og realiteter er fremmedord. Jeg gætter på, at de fleste vil læse bogen som underholdning, men jeg kunne godt lide den dystopiske vinkel, som prægede rammerne for historien. Slutningen er ikke specielt overraskende eller spektakulær, men det forventede jeg heller ikke af denne type bog.

Selvom det er en ungdomsbog, så vil jeg i højere grad anbefale den til nørder, der er +30 år – især de nørder, der har stået på diverse grillbarer i adskillelige timer for at lave en ny highscore på spillemaskinen. Du kan dog sagtens læse den, hvis du er yngre, men jeg tror, du får mest ud af bogen, hvis du kan nikke genkendende til en række af de spil og film, der refereres til i teksten.

5 thoughts on “Ready Player One

  1. Har selv læst bogen – og blev meget positiv overrasket! Fint flow i den, spænende, selv om jeg måtte indrømme at det var meget jeg ikke kendte til. En del vidste jeg dog;o Er pt min bog jeg anbefaler til andre – og leder med klør og næb efter noget der ligner – det var bare en dejlig læseoplevelse!

  2. Fedt! Jeg kendte selv nogle men langt fra alle referencer (så skal man være ultranørdet og nok også over 40 :-D). Min ægtefælle, som ellers ikke har læst så meget skønlitteratur de sidste par år, overvejer også at læse den nu.

  3. Hæhæ jeg er lige præcis 40 år og det var ren nostalgi for mig at læse denne bog, også selv om jeg ikke kender alle de spil der henvises til. Jeg har fornylig købt bogen på dansk og håber at min søn, som nu er 12 år, på et tidspunkt vil læse den, for den giver sådan et godt billede af den tid jeg er vokset op i og det kunne være sjovt for ham at læse.

  4. Det kunne være fedt! Jeg håber, at min gemal får den i julegave, så han kan læse den, og vi kan diskutere den bagefter – ellers bliver jeg nok nødt til at købe den til hans fødselsdag i februar 😉

  5. Pingback: Armada | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *