Renselse

Gennem de seneste år er Sofi Oksanen blevet fremhævet som en af de nye forfriskende røster i litteraturverdenen, og jeg har læst flere rosende anmeldelser af hendes bøger. Da jeg faldt over hendes bog, ‘Renselse’, på netlydbog.dk, så jeg det som en oplagt mulighed for at stifte nærmere bekendtskab hendes forfatterskab.

Bogen handler om den unge kvinde Zara og den ældre Aliide, som vi møder i starten af bogen, og hvis livshistorier vi får beskrevet gennem en række tidsspring, så deres liv langsomt former sig og smelter sammen til en fælles fortælling. Begge kvinder bærer på ubehagelige minder, og der er intet romantisk eller nostalgisk over deres livsforløb. Tværtimod er undertrykkelse og mistro de bærende elementer i historien, og den giver et indblik i den russiske og lettiske kultur, som ikke er lutter idyl.

Jeg synes desværre, at bogen var lidt træg at komme i gang med, og den egner sig ikke så godt som lydbog. Den springer ofte i tid, og det var lidt forvirrende i starten, da den fortælleform egner sig bedre til den skriftlige form. Jeg kom dog godt ind i historien efter nogle kapitler, men historien fangede mig ikke for alvor. Forfatteren er tro mod stilen og har en konsekvent fortælleform, som er så nøgtern og direkte, at det næsten er ubehageligt, men jeg følte ikke for personerne, og dermed mistede historien meget af den nerve, som jeg ellers forventede af bogen. Jeg er ikke så meget til depressiv socialrealisme, hvilket denne bog godt kan kategoriseres som, og ‘Renselse’ er ingen undtagelse. Jeg vil dog fremhæve slutningen, for den hentede en del points hjem hos mig, selvom den var lidt langtrukken og kunne have været lidt mere elegant.

Alt i alt tror jeg, at bogen er en god læseoplevelse, så længe du holder dig til bogformen, for som sagt er denne historie ikke så velegnet til lydbog. Jeg er i hvert fald ikke skræmt væk og vil gerne læse mere af hendes forfatterskab, men jeg ærgrer mig over, at jeg valgte denne som lydbog.

En tanke om "Renselse"

  1. Pingback: Baby Jane | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *