Sådan planlægger jeg min læsning

Jeg elsker at planlægge. Jeg elsker at skrive dosmersedler og huskelister, at strukturere og planlægge. At kunne strege noget ud på en liste og føle, at jeg er nået længere med det, jeg gerne vil. Det har jeg brugt i mange sammenhænge – blandt andet i forbindelse med min madblog. Her har jeg en tekstfil, hvor jeg noterer kommende indlæg, ideer til snarlige madeksperimenter samt madplan for den kommende uge/uger. Og det koncept overførte jeg så til bogbloggen for et år siden…

Hvad indeholder bogbloggens tekstfil?
Øverst er der en liste over kommende indlæg. Her er et eksempel på, hvordan dokumentet kunne se ud lige nu (jeg flytter ind imellem rundt på indlæg, så jeg vil ikke skrive listen, som den pt. er):

Uge 37:
Mandag: Lord of the Flies 
Torsdag: Dracula
Søndag: Persepolis 1+2

Uge 38:
Tirsdag: Cinder
Torsdag: Sommerens bogkøb 
Lørdag: Anmelderbog? 

Uge 39: 
Mandag: Dystre fortællinger (bib) 
Torsdag: Mit liv som varulv (lydbog) 
Søndag:The Ask and the Answer 

OBS – dette er som sagt et eksempel. Normalt vil min liste over potentielle kommende indlæg række 6-8 uger frem i tiden. Jo, det passer skam – jeg elsker at planlægge.

Hvad betyder farvekoderne?
Jeg bruger farvekoder til at markere, om jeg allerede har læst bogen (grøn) og derfor bør få skrevet indlægget snarest muligt, eller om indlægget allerede er skrevet og ligger i kø i blogprogrammet (orange). Ind imellem skriver jeg indlæg om to eller flere bøger på samme tid, og så er det også let at markere, om jeg har fået læst begge bøger eller kun den ene (se eksemplet med Persepolis). Sidst men ikke mindst er der de titler, jeg har markeret med lysegrå farve – det er de bøger, som jeg endnu ikke har læst.

Bliver listen fulgt slavisk?
Listen giver mig et godt overblik over, hvad jeg vil skrive af indlæg den kommende tid. Jeg følger den ikke 100% stringent men flytter ind imellem rundt på rækkefølgen af indlæg. Det kan for eksempel være, at jeg pludselig får lyst til at læse en bog, som ikke står på listen, eller når jeg har købt en god stak bøger (ups). Jeg lavede dog blandt andet listen, fordi jeg har et forholdsvis fastlåst læseprogram i år (jeg har både et tema for hver måned, ligesom jeg har tænkt mig at læse en del serier færdig i løbet af 2014), så det giver desværre ikke plads til så megen spontanitet.

Er det ikke stressende at have et så fast læseprogram?
Jeg elsker som sagt at planlægge, så jeg kan godt lide at justere listen løbende og hele tiden holde den ajour. Til gengæld har jeg dog for længst indset, at kombinationen af mine to bogudfordringer for i år ikke er så hensigtsmæssig, da de ikke giver megen plads til spontane læseoplevelser. Men det har så omvendt betydet, at jeg blot læser endnu mere i hverdagene, så jeg kan nå nogle ekstra bøger ved siden af de to udfordringer.

Hvad mere indeholder tekstdokumentet?
Efter listen over kommende indlæg kommer listen over, hvad jeg gerne vil nå at læse i de kommende uger. Den kan for eksempel se således ud:

37: Dystre fortællinger, Mit liv som varulv (lydbog)
38: The Ask and the Answer
39: Siege and Storm, lydbog: Vaniljepigen
40: Anmelderbog: ? , Alatriste – 5. historie
41: Goodreads-månedsbog: ?
42: Mistborn 2 + read-a-thon-bøger!
43: The Reapers are the Angels

Listen giver mig overblik, så jeg bedre kan gennemskue, om jeg kan nå at læse de bøger, jeg gerne vil (så det passer med, hvornår jeg har tænkt mig at anmelde bogen), ligesom jeg også opdager, hvis jeg – ved en fejl – er kommet til at planlægge, at jeg skal læse alt for mange bøger i en uge, hvor jeg samtidig skal til så mange arrangementer, at jeg ikke får tid til at læse. Jeg kunne i princippet godt slå denne liste sammen med den første liste, men med denne opdeling synes jeg, at jeg får et bedre overblik.

Styres bogudfordringerne også via tekstdokumentet?
Ja, tekstdokumentet bruges også til at notere, hvor langt jeg er nået med bogudfordringerne, og hvad jeg mangler. Den del fylder efterhånden ikke så meget, eftersom vi så småt begynder at nærme os årets udgang.

… og så er der vel heller ikke mere i dokumentet?
Faktisk jo! Jeg noterer også kommende bogindkøb nederst i dokumentet. Da jeg kører med et nyt læsetema hver måned i år, skal jeg også huske løbende at købe de bøger, jeg har tænkt mig at læse, så det har jeg brugt tekstdokumentet til at holde styr på (jeg spreder gerne bogindkøbene lidt ud, så der er noget at glæde sig til med jævne mellemrum). Derudover er jeg også begyndt at købe flere hardbacks, og dem skal man huske at købe relativt hurtigt efter udgivelsesdatoen, da de ofte går ud af produktion, så snart bogen også udgives i en paperback-udgave (sådan er det i hvert fald tit med de engelske bøger, jeg interesserer mig for).

OBS!
Nu må jeg hellere skynde mig at tilføje her til sidst, at jeg også er spontan med en lang række ting, så det er altså ikke fordi, at min hverdag er planlagt ned til mindste detalje. Bare så du ikke tror, at jeg er 110% planlægningsfreak 😉

Indlægget er skrevet på opfordring af Sus’ Bogblog, som startede en diskussion af, hvorvidt folk planlægger deres læsning eller ej. Hvad med dig – planlægger du din læsning, eller foretrækker du først at vælge, når du står og kigger på boghylden?

12 thoughts on “Sådan planlægger jeg min læsning

 1. Jeg har aldrig planlagt andet læsning end eksamenslæsning. Der fungerer det til gengæld også godt! Det samme med rengøring. Det er fedt at strege ud på listen.

  Men er vildt imponeret over, at du når at læse så mange bøger, lave så meget mad og stadig få døgnet til at hænge sammen.

 2. Mange tak 🙂
  Det skyldes nok, at jeg netop strukturerer både læsning og madlavning, så jeg blandt andet tit laver flere retter på samme tid, når jeg er i køkkenet, ligesom jeg udnytter al offentlig transport til at få læst noget mere 🙂

 3. Phew! Jeg er glad for at høre, jeg ikke er den eneste. Ind imellem ryster min bedre halvdel på hovedet, når han ser, at jeg er i gang med at opdatere listen… han synes, jeg læser vildt meget 😀

 4. Hurra for lister og farvekoder! 🙂 Jeg planlægger alt hvad jeg kan komme i nærheden af, dog er jeg holdt op med at planlægge, hvornår jeg læser hvad. Jeg holder nemlig sjældent planen, enten fordi jeg ikke vil læse den respektive bog alligevel eller andet kommer i vejen – og så er det nemmere at læse efter hvad jeg lige føler der er behov for, plus jeg undgår dårlig samvittighed.
  Jeg planlægger primært kun slavisk min læsning, når jeg deltager i fælleslæsninger, der strækker sig over længere tid eller lignende. Og ellers har jeg altid en idé om hvad jeg gerne vil nå at få læst i løbet af et år; bestemte værker og/eller et bestemt antal bøger.

 5. Jeg har fundet min overmand…. Jeg kan godt lide planlægning og lister ift mit arbejde, men jeg planlægger overhovedet ikke min læsning. Jeg har overblik over de bøger jeg ikke har læst endnu og så vælger jeg spontant når jeg står foran boghylden. Helt og aldeles uplanlagt

 6. Elsker, elsker, elsker lister 😉
  Jeg overvejer pt, om jeg skal prøve en periode, hvor jeg IKKE må planlægge hvilke bøger, jeg skal læse – det kunne faktisk være lidt af en udfordring, når nu jeg er vant til at lægge langsigtede planer for, hvad jeg vil læse 🙂

 7. Jeg tror nu også det kan være sundt ikke at skulle planlægge det hele altid. Det er der i hvert fald nogen, der siger.

  I begyndelsen ved man måske ikke rigtig, hvad man skal læse, fordi man netop er vant til at kigge på listen – Er især svært, hvis ikke man har en bog (eller ti) man tænker “den må jeg bare læse med det samme.” Et godt trick er at have en TBR-jar eller lignende, hvor man kan trække en tilfældig titel ud som man så læser (eller man ser den og finder ud af hvad man i virkeligheden hellere vil læse).

  Jeg har aldrig brugt min egen TBR-jar, men jeg har en just in case, fordi jeg synes det lyder som et ret godt koncept. 🙂

 8. Jeg har faktisk overvejet at lade gemalen udvælge nogle af de bøger, jeg skal læse til næste år – det kunne være interessant at se, hvad han ville foreslå 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *