Shadow and Bone

Denne trilogi har fået overvældende gode anmeldelser blandt de booktubers, jeg følger, så tidligere på sommeren overgav jeg mig og købte bogen, så jeg kunne læse den i løbet af ferien.

‘Shadow and Bone’ er skrevet af Leigh Bardugo og er første bog i ‘The Grisha’-trilogien. Den foregår i en russisk-inspireret fantasyverden, hvor teenagerne Alina og Mal er i hæren for at uddanne sig som stifindere. Da uhyggelige væsner angriber dem en dag, viser det sig pludselig, at Alina har magiske evner, og hun bliver ført bort for at blive Grisha – et medlem af eksklusive forsamling af magikere, som ledes af den mystiske Darkling. Mange tror, at hun er den person, som kan redde nationen fra at bukke under angrebene fra de uhyggelige væsner. Men Alina har ikke lyst til at være der, og hun er bekymret for Mal, som altid har været hendes bedste ven. Hvad er der sket med ham? Og hvorfor er den mystiske Darkling så interesseret i hende?

Som så mange andre faldt jeg også for den russisk-inspirerede fantasyverden. Jeg kunne rigtig godt lide denne fortolkning af fantasy, som gav mig mange smukke men også grusomme scener på nethinden, mens jeg læste. Det undrede mig faktisk, at jeg ikke før er stødt på fantasy inspireret af Ruslands folklore, kunst og mode, men det virkede i hvert fald godt i denne bog.

Til gengæld var jeg irriteret over bogens handling de første 100-150 sider. Jeg sad flere gange og tænkte “har jeg ikke læst denne historie før?”, for historien virkede forudsigelig og som noget, jeg har læst mange gange før. Men så… så tog historien en drejning og blev ganske interessant. Hvad der præcis skete, kan jeg selvfølgelig ikke fortælle her, men selvom jeg havde en mistanke om, hvad der ville ske, så endte jeg alligevel med at blive overrasket.

Jeg synes, at Alina udviklede sig til at blive en interessant og sympatisk hovedperson, selvom hendes modstand og selvmedlidenhed var lidt irriterende i starten (selvom det sidste sådan set var forståeligt). Hun er ikke en lige så hardcore hovedperson som for eksempel Katniss fra ‘The Hunger Games’ eller Georgia fra ‘Feed’ (men den slags badass kvindelige hovedpersoner er stadig en mangelvare), men hun er fin nok, og jeg glæder mig til at se, hvordan hun vil udvikle sig i de næste bøger.

Hvis du gerne fascineres af magi, smukke rober, romantiske scener og en barsk og kold verden, hvor du har brug for gode venner for at overleve, så er dette en bog for dig.
 

13 thoughts on “Shadow and Bone

 1. Tænk, jeg er stødt på den bog så mange gange, men jeg har aldrig rigtig opfattet, at den tager udgangspunkt i Rusland. Nu røg den lige endnu højere op på min ønskeliste.

  Tusind tak for din skønne anbefaling!

 2. Åh, hvor dejligt, at nogen jeg “kender” og stoler på endelig har læst denne! Jeg har kredset om den SÅ længe fordi den nemlig bliver nævnt over det hele, og har set de fineste hardback-udgaver af den.

  Jeg tror helt sikkert det er noget for mig, så jeg må se om jeg ikke kan tage mig sammen til at flytte den længere op af listen 😉

 3. Jeg synes, det er en rigtig fin detalje ved bogen – at den bringer lidt russisk 'mystik' ind i fortællingen og fortolker fantasygenren, så det ikke altid handler om smukke væsner med spidse ører 😉

  En glimrende ungdomsbog, som jeg var fint underholdt af, selvom den i starten var ret traditionel.

 4. Jeg håber, du kan lide den! Jeg var noget lunken over for starten af bogen, men jeg synes, den udviklede sig til at blive ganske interessant. Den har selvfølgelig ikke helt samme dybde som voksenfantasy såsom Mistborn, men det er en fin ungdomsbog. Jeg er meget spændt på, hvad jeg vil synes om den næste bog – om udviklingen vil fortsætte og nye overraskelser dukke op, eller om den vender tilbage til den traditionelle stil. Jeg håber selvfølgelig på det første 🙂

 5. Jeg har den stående på hylden, men er endnu ikke nået til den. Det lyder lidt ærgerligt, at den er forudsigelig til at begynde med, men din anmeldelse gav mig lyst til at sætte den lidt højere på læselisten på trods af at jeg er i en “jeg magter ikke læse for hypede bøger”-periode. 🙂

 6. Ja, jeg var også lidt bekymret, da jeg gik i gang med den, men i løbet af bogen fik den sin egen stil, og det endte med at være en fin læseoplevelse. Nu er jeg spændt på, om næste bog i serien fortsætter denne udvikling, for ja – serien er ret hypet, så jeg er også lidt skeptisk 🙂

 7. Jeg er meget spændt på fortsættelsen. Første bog var ret traditionel, men jeg kunne godt lide den drejning, der er undervejs, og jeg håber, serien bliver ved med at overraske 🙂

 8. Pingback: Ruin and Rising | Den Lille Bogblog

 9. Pingback: Siege and Storm | Den Lille Bogblog

 10. Pingback: Six of Crows | Den Lille Bogblog

 11. Pingback: Language of Thorns | Den Lille Bogblog

 12. Pingback: Uprooted | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *