Shampoo Planet

Jeg faldt over Douglas Couplands ‘Shampoo Planet’, da jeg var på biblioteket for nylig og tænkte, det kunne være hyggeligt at læse noget af ham igen.

Bogen handler om den unge fyr Tyler, som lever et ret almindeligt liv for amerikanske unge tilbage i 1990’erne. Han rejser til Europa og har et sommerflirt med den sofistikerede rigmandspige, Stephanie, og han tilbyder hende jovialt, at hun bare kan besøge ham i USA, hvis hun en dag kommer forbi. Det giver dog en del problemer, da hun ender med at tage ham på ordet.

Det er en meget typisk Coupland-bog – ud fra skrivestilen var jeg i hvert fald ikke i tvivl om, at  han var forfatteren, og meget af tonen fra ‘Generation X’ gik igen. Det er lidt sjovt at læse en bog, som har så meget 90’er-stemning, så mange år efter. Personerne virker for en dels vedkommende ret overfladiske, og hovedpersonen har en pudsig mani med hårplejeprodukter, der i bedste Couplandstil bliver fremført som forførende brands, du ikke kan leve foruden. Når jeg læser bøger af Coupland, bliver jeg altid ramt af følelsen af, at hans hovedpersoner i bund og grund ikke kan finde meningen med livet. At der rent faktisk ikke er en mening med livet. At alt hvad du gør er ligegyldigt. Måske er det den blinde fascination af corporative power – de unges forgabelse i de store firmaer, som står som et slags opgør mod deres hippieforældre – eller måske er det bare den fokus på brands, som går igen i teksterne. Det virker i hvert fald så materialistisk og ligegyldigt for mig, at det er lidt trist at tænke på.

Jeg synes ikke, at bogen i sig selv er specielt interessant. Hvis du ikke har læst Coupland før, bør du i stedet kaste dig over ‘Generation X’ – eller ‘Mikroslaver’, som er virkelig god, hvis du selv er nørd eller blot omgås en masse nørder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *