Sindssygelægen

Den sidste bog i rækken af anbefalede bøger er fra min mest bogglade ven i omgangskredsen. Hun har et svagt punkt hvad angår krimier, så da jeg bad hende nævne en række af hendes yndlingsbøger, sneg der sig selvfølgelig flere krimier ind på listen – deriblandt denne, som jeg ikke havde hørt om før.

‘Sindssygelægen’ er skrevet af Caleb Carr og foregår i New York i slutningen af 1800-tallet. Her er en seriemorder på spil, og han har tilsyneladende en forkærlighed for trækkerdrenge, der sminker og klæder sig som piger. Politidirektøren Theodore Roosevelt (ja ham, der senere blev præsident), beder psykiateren Laszlo Kreizler om hjælp til opklaringen, og sammen med en lille gruppe forsøger Kreizler at tegne en psykologisk profil af morderen for på den måde at finde frem til den skyldige.

Bogen er skrevet i 1998, men jeg studsede hurtigt over formen og tempoet i bogen. Det virkede mere som om, at bogen er skrevet 20-30 år tidligere, for det er en ret afdæmpet krimi – i hvert fald det meste af tiden. Tempoet er langsomt, og scenerne er ind imellem ret omstændige, hvilket ikke passer så godt til mit temperament – jeg foretrækker klart krimier med mere fart og action.

En af bogens styrker er beskrivelserne af de forskellige metoder, som efterforskerne afprøver undervejs i historien. Flere af metoderne bliver brugt i dag og betragtes som almindelige værktøjer i opklaringen af forbrydelser, men dengang var det noget helt nyt og blev derfor mødt med skepsis blandt de mere konservative politifolk. Det er ret spændende at læse, hvordan de forskellige metoder inddrages i efterforskningen, men det er også lidt nørdet, så den del er nok mest for hardcore krimifans og historie-nørder.

Historien er interessant, men det er ikke altid, jeg forstår politikorpset og den store modstand, som vores hovedpersoner møder flere gange. Flere af skurkene kommer til at virke en anelse karikerede, og det undrede jeg mig over. Jeg savnede lidt mere dybde i personkarakteristikken generelt – jeg syntes, personerne ofte blev ret distancerede, selvom flere af dem helt klart havde en række særpræg, som gjorde dem lette at huske.

Det er en fin krimi, men den henvender sig nok mest til krimi-fans og historie-interesserede. Den kræver en vis tålmodighed, men vil du fordybe dig i en krimi, der er knyttet til 1800-tallet, så er denne et udmærket bud. 

6 thoughts on “Sindssygelægen

  1. Øv. Jeg kan ikke finde en oversigt over dine anmeldelser :/

    Jeg kan heller ikke kommentere på siden med udfordringen, så det kommer lige her 🙂 The Woman In White. Har du læst den? Ellers kunne det være hyggeligt, hvis du måske også læste den i oktober 🙂 Det regner jeg selv med at gøre. Er meget spændt på den! 🙂

  2. Ej, den lyder lige som værende en krimiting for mig, jeg nyder nemlig allermest det historiske i sådanne ting, fremfor selve forbrydelsen.

    – God anmeldelse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *