Six of Crows

Der er mange, der ventede spændt på udgivelsen af ‘Six of Crows’ her i efteråret, og jeg var en af dem. Forfatteren Leigh Bardugo står nemlig bag den meget populære Grisha-serie, som jeg også tidligere har anmeldt her på bloggen.

‘Six of Crows’ er ikke en decideret efterfølger til Grisha-serien, men den foregår i samme verden og er første bog i en trilogi (så vidt jeg ved). Bogens omdrejningspunkt er seks unge kriminelle, der går sammen om at udføre en af de vildeste planer, der nogensinde er udtænkt. Det kræver listighed, snarrådighed og ekstrem viljestyrke, hvilket ikke er noget problem for denne flok. Det er til gengæld de interne stridigheder og den tyngende baggrund, de hver især har…

Det er svært ikke at sammenligne denne bog med Grisha-serien, selvom de ikke har særlig meget med hinanden at gøre, så lad mig starte med det.

‘Six of Crows’ er stemningsmæssigt noget anderledes. Der er langt mere humor i bogen, og jeg synes ikke, at verdenen virker nær så mørk og håbløs, som den ofte gjorde i Grisha-trilogien. Ind imellem savnede jeg det faktisk, for selvom de forskellige hovedpersoner ikke just har haft en let opvækst og har en masse problemer i bagagen, så synes jeg, at det ind imellem virker lidt for overfladisk beskrevet – og måske også lidt for stereotypt (hvorfor er det, at piger med en tragisk opvækst i fantasybøger ofte har arbejdet på et bordel mod deres vilje?). Jeg var for eksempel ikke særlig bekymret for hovedpersonernes velbefindende på noget tidspunkt i løbet af bogen, selvom de bliver udsat for alskens farer, og det overraskede mig faktisk lidt. Forfatteren er ikke just kendt for at skåne personerne i sine bøger – bare tænk på Grisha-trilogien – men her følte jeg sjældent, at der rigtig var noget på spil.

Nu lyder det måske som om, at jeg ikke var særlig begejstret for ‘Six of Crows’, men jeg syntes skam, at den var ganske underholdende. Den var temmelig actionfyldt, og der var ingen tvivl om, at de seks hovedpersoner havde rimelig godt styr på, hvad de lavede. Tempoet i bogen er lidt specielt, for der går rimelig lang tid med, at selve hovedhistorien tager over. De første mange kapitler fortæller om hovedpersonernes baggrund. Det er ganske interessant, men det gør også, at det føles som om, at bogen er lang tid om at komme rigtig i gang, og jeg følte derfor heller ikke, at grundhistorien når særlig langt.

Jeg synes ikke, at man behøver at læse Grisha-trilogien, før man læser ‘Six of Crows’. Det vil dog give noget mere kendskab til verdenen, bøgerne foregår i, for her går ‘Six of Crows’ ikke så meget i detaljer.

‘Six of Crows’ er en ganske underholdende og hyggelig ungdoms-fantasybog for dig, der gerne vil have action med et glimt i øjet. Du må bare ikke forvente lige så intense, følelsesramte og frostbidte scener som i Grisha-trilogien.

3 thoughts on “Six of Crows

  1. Den har jeg netop fået ind af døren og om ikke andet er den i hvert fald pæn! Men jeg vil nu gerne lige have læst den anden trilogi først – den har pyntet på min hylde så længe haha 😉

    • God fornøjelse! Jeg håber, du kan lide serien – den overraskede mig positivt, selvom starten på første bog virkede ret forudsigelig. Den blev dog bedre og bedre, jo længere jeg kom 🙂

  2. Pingback: Crooked Kingdom | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *