Skæbnehjulet

Dette er tredje og sidste bog i ‘Rosekrigene’-trilogien af Philippa Gregory. Jeg har tidligere anmeldt ‘Den hvide dronning’ og ‘Den røde dronning’.

‘Skæbnehjulet’ er lidt anderledes i forhold til de to foregående bøger, for den foregår før dem. Bogen fokuserer i stedet på Jacquetta af Luxembourg, der bliver enke i en meget ung alder og derefter trodser alt og alle og gifter sig af kærlighed. Det er ganske uhørt på dette tidspunkt og giver da også hende og ægtemanden en del problemer, men hun vil hellere være gift med en, hun elsker end en, som har samme stand som hende. I stedet bliver hun en del af dronningens damer og er snart en af hendes fortrolige. Her er Jacquetta vidne til magtkampe og dramaer, der har konsekvenser ikke blot for hoffet men for hele landet.

Jeg var ret spændt på, hvad denne bog ville byde på, når nu den foregik før de to andre bøger, og jeg blev heldigvis positivt overrasket. Jacquetta er en hovedperson, der er langt lettere at forstå og elske end de kvinder, der er hovedpersonerne i de to foregående bøger, og det var lidt af en befrielse, for selvom det – også – var to ret interessante kvinder, så var det nu rart med en hovedperson med begge ben på jorden.

Det giver også et interessant twist på fortællingen, at man som læser godt ved, hvad historien vil ende med, men at man ikke kender (hele) vejen dertil. Det gav en anden ro over fortællingen, men det gjorde den bestemt ikke kedelig.

‘Skæbnehjulet’ supplerer fint de to andre bøger, men kan også sagtens læses alene. Jeg må samtidig konkludere, at det er den af bøgerne i trilogien, som jeg bedst kan lide – og at det forhåbentlig ikke er sidste gang, jeg læser noget af Philippa Gregory.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *