Skæbnespydet

Jeg faldt over ‘Skæbnespydet’, da jeg handlede i boghandlen ved Rådhuspladsen for et par måneder siden. Boghandlen har en hel hylde dedikeret til bøger om 2. Verdenskrig, og jeg blev nysgerrig, da jeg så denne bog, som skulle beskrive nazisternes flirten med det okkulte.

‘Skæbnespydet’ af Trevor Ravenscroft tager udgangspunkt i myten om Longinus spyd, som efter sigende skulle være det spyd, Jesus blev stukket med, da han hang på korset på Golgatha. Spyddet er siden blevet tillagt okkulte kræfter – af flere fortolket som Den Hellige Gral – og spyddet er derfor meget eftertragtet. Det siges, at den, der holder spyddet i sin hånd, har magt over hele verden.

Adolf Hitler hørte om myten som ganske ung og blev grebet af historien. I bogen følger du, hvordan hans og nazistpartiets interesse for det okkulte udvikler sig, og hvordan de brugte sort magi i 2. Verdenskrig.

Det er ingen nyhed, at nazisterne forbindes med okkultisme og sort magi. Allerede da jeg var barn, så jeg, hvordan Indiana Jones bekæmpede onde, okkultdyrkende nazister, og siden er jeg gang på gang stødt på sammenkoblingen i mange film og bøger. Hver gang har jeg undret mig over, om koblingen kan være rigtig – var nazisterne virkelig så fascinerede af den sorte magi, som fortællingerne antyder, eller er det blot et forsøg på at beskrive nazismen som endnu ondere og uforståelig for resten af omverdenen?

Efter at have læst ‘Skæbnespydet’ er jeg ikke mere overbevist. Bogen er informationsrig men også tørt fortalt, og det er ikke lige en bog, du læser et par sider af, inden du skal sove. Den kræver noget mere koncentration, og så kræver den også en forståelse og accept af det overnaturlige – noget jeg ikke har i så stort omfang, som det kræves i denne sammenhæng. Jeg går ganske enkelt helt kold, når jeg læser passager om astrallegemer, og det er så hokus-pokus, at jeg ikke tror på det.

Jeg vil ikke afvise, at nazisterne kan have flirtet med det okkulte under 2. Verdenskrig, men det lykkedes ikke denne bog at overbevise mig.

12 thoughts on “Skæbnespydet

 1. Rigtig god anmeldelse du har fået lavet dig der.
  Jeg var faktisk OVERHOVEDET ikke klar over at Hitler og nazisterne i 2. verdenskrig var så okkulte. Men det lyder spændende!
  Det er bare lidt ærgeligt du syntes bogen var lidt tør. Men der findes sikkert mange andre omkring samme emne.

  God weekend Piskeris.

 2. Dittemusen – mange tak. Det er bestemt ikke en hyggebog – man skal være i det faglige hjørne, når man læser den, og bogen er egentlig interessant – jeg kunne bare ikke helt forlige mig med indholdet 🙂

  Mange tak og i lige måde! Har lige nydt en times læsning midt på græsset 😉

 3. Som jeg lige skrev til Didde, var jublen faktisk ikke noget, jeg tænkte over, men nu hvor det er blevet sagt, kan jeg sagtens se det, og det var virkelig en skam.
  Snapes del af filmen var intet mindre end fantastisk og medrivende. Hold da op, der blev grædt igennem!

 4. Skæbnespydet lyder som en utrolig spændende bog. Utrolig spændende emne, i hvert fald.

  The Girl in the Steel Corset af Kady burde du overveje at investere i for det er bestemt en af de gode steampunks.

  Det lyder godt! Jeg har fået meget blandede meninger om bøgerne kastet i hovedet, så jeg er spændt på at se hvilken side jeg ender på – fans eller haters, eller midtimellem. 🙂

  Forresten har jeg fået forståelsen af, at de to udgivet bøger på dansk rent faktisk er en opdelt version af den originale engelske bog. Ifølge Tellerups egen hjemmeside er det i hvert fald tilfældet. Så jeg er ret sikker på, at det er nødvendigt at købe The Wise Man's Fear før tredje bog giver meget mening. Men er tredje bind blevet udgivet endnu? Det troede jeg ikke. Hvad hedder den? 🙂

 5. Nikoline – jeg bliver nødt til at se de scener igen, for de rørte mig dybt. Det gjorde de også, da jeg læste bogen i sin tid, og jeg havde frygtet, at de ikke havde gjort nok ud af dem i filmen. Men men – heldigvis var de med, og Alan Rickman gjorde det fremragende 🙂

 6. Majasol – det er helt rigtigt. Af en eller anden grund har de danske forlag flere gange valgt at tage en engelsk fantasybog og dele den i to bind, når den blev oversat til dansk, og sådan er det også med den serie. Bind to i den engelske version er næsten lige kommet – dvs. det, der vil blive bind tre og fire på dansk – og jeg vil gætte på, at de danske udgaver først kommer til næste år (selvom det nu vil være rart, hvis bind tre kommer inden jul, så det kan skrives på ønskesedlen ;-))

 7. Jeg har svært ved de faglige bøger – det der med virkelig at være fuldstændig opsat på at blive klogere af det man læser. – Men samtidig elsker jeg jo bare at vide noget om alting, så bogen vil jeg nok få læst.
  Det er bare svært, er mest en sucker for bogen på natbordet og det dur sikkert slet ikke for denne bog.

  Tørt, velduftende græs og bøger i lange baner. That's life.

 8. Dittemusen – som aftenlæsning lige inden sengetid foretrækker jeg også skønlitteratur, men jeg låner eller køber fagbøger med jævne mellemrum, nu hvor jeg ikke længere studerer. Nu kan jeg bare selv udvælge de fagbøger, jeg finder mest interessante 😛

 9. Den bog er simpelthen så sød. Den tror jeg du bliver glad for. Hvis du holder af troldmandssporten, så vil du sikkert også blive glad for den bog. Man kan købe dem på adlibris for tyve kroner sammen med 'Fantastic Beasts and Where to Find Them'. Den eneste ulempe ved J. K. Rowlings ekstra bøger til Harry Potter universet, er at de ikke er længere. 🙂

 10. Nikoline – hov, nu frister du! Jeg kunne dog se, at de pt. er udsolgt (ellers havde jeg straks købt dem), men nu vil jeg lige holde øje med, om de kommer på lager igen 🙂

 11. Dele af nazipartiet var meget optaget af det okkulte. Det er et veletableret faktum.

  Hvis I vil vide mere om emnet i en bog, som jeg ikke vil betegne som tør, så vil jeg anbefale Dan Henry Andersens “Nazimyter. Blodreligion og dødskult i Det tredje Rige.”

  http://skeptica.dk/artikler/?p=1335

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *