Skaknovelle

Tidligere på måneden var jeg på biblioteket, og her fandt jeg ‘Skaknovelle’ af Stefan Zweig på hylden over klassikere. Den lille og beskedne bog endte med at friste mig så meget, at jeg valgte den som september måneds klassiker.

Bogen er – som titlen antyder – en novelle, som handler om mødet med den indesluttede og arrogante verdensmester i skak og en tidligere skakentusiast, hvis evner bunder i en tragisk baggrund. Skakspillet viser sig ikke blot at være et levebrød eller en passion men kan også blive en besættelse, og historien udvikler sig til at være et drama uden lige.

Jeg var meget imponeret over fortællingen, som indeholdt mere spænding og drama, end hvad mange romaner kan præstere. Stemningen blev så intens og fortættet undervejs, så det føltes som at være der selv, og jeg blev virkelig grebet af historien. Jeg var næsten skuffet over, at historien ikke var længere, men omvendt formåede forfatteren også at have en så stram og nøje planlagt fortælling, at den føltes fuldendt, da jeg nåede sidste side.

Bogen kræver ikke et forkundskab til skak, og du behøver ikke at være skaknørd for at finde denne bog interessant – selvom der selvfølgelig vil være udtryk undervejs, som du vil nyde mere, hvis du kender til skak-jargonen. Det er en gribende fortælling om besættelse, passion og udholdenhed, og jeg vil klart anbefale bogen.

3 thoughts on “Skaknovelle

  1. Pingback: Stjernestunder | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *