Skygger fra Oktoberland
Noveller
Franke H.  

Skygger fra Oktoberland

Skygger fra Oktoberland – En dyster fortælling

For nylig blev jeg kontaktet af forlaget Replikant, der ville høre, om jeg havde lyst til at læse ‘Skygger fra Oktoberland’. Bogen er skrevet af debutanten Nikolaj Johansen, og teaserteksten lød ret interessant, så jeg valgte at få den tilsendt som e-bog. Det er ellers sjældent, jeg vælger at læse e-bøger, selvom de er praktiske at have med på togture.

Bogen handler om en ung pige, der forsvinder ind i en anden verden, som viser sig at være mørk, dyster og fyldt med sære væsner og mennesker. Hun prøver at finde en vej ud derfra, og flere tilbyder hende da også hjælp – hvis hun er villig til at betale prisen.

Samtidig lider familie under hendes forsvinden, og hendes far, mor og bror tackler sorgen på meget forskellige måder. Faren finder hjælp i en boghandel, hvor den forførende ekspedient har en bog, der fortæller om pigens skæbne, broren låser sig inde på sit værelse og forsøger at skaffe hjælp via internettet, og moren kontakter en privatdetektiv. Men jo mere, de forsøger at finde frem til pigen, jo mere falder familien fra hinanden…

Jeg frygtede lidt, at oplevelsen ville blive hæmmet af at læse historien som e-bog, men det var langt fra tilfældet – der var ingen problemer med at fordybe sig i teksten, selvom jeg læste den på en telefon, og jeg ærgrede mig nærmest, når jeg skulle af toget, for jeg kunne da liiiige nå et kapitel mere…

‘Skygger fra Oktoberland’ er en meget stemningsfuld, melankolsk og dyster fortælling, hvor du for en stund skal glemme alt om logik og virkelighed og bare lade dig opsluge af den mørke, ubehagelige og deprimerende verden. Stemningsmæssigt fik den mig til at tænke på en blanding af Limbo, Salad Fingers og Pans Labyrint, men den har også sin helt egen stil.

Historien har en rimelig enkel og lineær opbygning, men persongalleriet er med til at gøre fortællingen snørklet, skæv og levende. Der er masser af symbolik, som du kan dvæle ved, hvis du har lyst, men du kan også blot læne dig tilbage og lade billederne fylde dit hoved.

Jeg var meget positiv overrasket over denne bog, som formåede at skabe en mørk og ubehagelig stemning med enkle virkemidler såsom at udelade hovedpersonernes navne (og kun referere til dem som ‘pigen’, ‘faren’ osv.). Der var dog også et par ting, jeg ikke var så begejstret for – for eksempel brorens sære computerspil, som på den ene side var meget symbolsk og på den anden side meget påklistret. Den del fungerede ikke rigtig for mig. Derudover var der også forfatterens researchkapitler, som også virkede lidt søgte. Der var ikke rigtig brug for dem – hele aspektet med, at bogen skulle bygge på en virkelig hændelse er – i mine øjne – ret ligegyldig for fortællingen, og derfor er researchkapitlerne det i princippet også. Fortællingen fungerer glimrende uden disse elementer.

Har du mod på at læse en bog, som foregår i en ensom og skræmmende verden, som ikke har det mindste Disney-happiness over sig, så bør du overveje at læse denne bog. Jeg glæder mig til at se, hvad forfatteren finder på næste gang, for denne bog var absolut værd at læse!

Ps. Prøv i øvrigt at læse de første par kapitler igen et par dage efter, at du har læst bogen færdig.