Skyward

Forventninger:
Oplægget til denne bog lød lige som noget for mig – en teenagepige der vil være rumpilot og som finder et havareret rumskib, som hun sætter sig for at få repareret. Når det så også er Brandon Sanderson, der har skrevet bogen, så er der jo potentiale til, at det kan blive en rigtig fed bog. På den anden side har jeg ikke været så imponeret af de andre ungdomsbøger, jeg har læst af ham, så jeg var lidt spændt på, hvordan ’Skyward’ ville være.

Resumé:
Spensa er en outsider. Hendes far døde som kujon, da han flygtede i sit rumskib under et rumangreb, hvor han var en af piloterne, der skulle forsvare menneskene mod angriberne. Spensa har altid levet i hans skygge, og det piner hende, for hun drømmer om at blive rumpilot. Hun ved dog, at det er noget nær umuligt, da ingen tør stole på, at hun vil opføre sig mere rationelt i et rumskib, end hendes far gjorde. Men Spensa vil gøre alt for at flyve, og samfundet mangler i den grad piloter, da krigen tærer på befolkningen.

Det bedste:
Jeg er helt klart fan af Sandersons evne til at skrive stærke og nuancerede kvinderoller, og Spensa er ingen undtagelse. Hun er på ingen måde perfekt (og har som en del andre af hans kvinderoller også en del temperament), men hun er intelligent, snarrådig og har hjertet på rette sted. Hun er ikke så damaged som Vin i ’Mistborn’, og hun er heller ikke så flyvsk og kreativ som Shallan i ’The Stormlight Archive’, men hun er passioneret og rummer mange overraskelser.

Historien ligner på mange måder en klassisk ungdomsroman, men jeg blev flere gange positivt overrasket, når Sanderson alligevel formåede at give den nogle twists, så bogen ikke blev så forudsigelig som frygtet. Hen imod slutningen var jeg endda tæt på at fælde en lille tåre – men blev reddet af forfatterens evne til at putte humor ind de mest uventede steder.

Og en mindre spoiler – du slipper for den traditionelle romance i denne bog, selvom der er en kvindelig hovedperson. Det er ret usædvanligt for en ungdomsbog.

Det værste:
Bogen startede lidt sløvt. Første halvdel var lige lovlig skabelonsagtig og forudsigelig, men det blev heldigvis reddet af anden halvdel. Jeg savnede lidt mere dybde i verdensbeskrivelsen – også selvom jeg godt ved, at det er en ungdomsbog, og der sjældent er fokus på dette i den genre.

Kan anbefales til:
Er du til scifi og piger med ben i næsen, så er ’Skyward’ noget for dig. Den handler som så mange andre ungdomsbøger om at finde sig selv, om at søge retfærdighed men også om at finde sammenhold og venskab. Og så er det befriende, at historien ikke er plastret ind i romance og trekantsdrama.

1 thought on “Skyward

  1. Pingback: Hvad skete der i maj? | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *