Slaughterhouse 5

‘Slaughterhouse 5’, der har undertitlen ‘A Children’s Crusade’, er skrevet af Kurt Vonnegut og udgivet i 1969. Bogen handler egentlig om 2. Verdenskrig, men udkom på et tidspunkt, hvor USA var præget af antikrigs-demonstrationer i forbindelse med Vietnamkrigen. ‘Slaughterhouse 5’ blev med sin kritik af krigens væsen hurtigt en ny-klassiker.

Bogens hovedperson, Billy Pilgrim, er til stede under 2. Verdenskrig, da Dresden bliver bombet i 1945. Billy selv springer dog undervejs i tid og befinder sig det ene øjeblik i sin egen fremtid og det næste øjeblik i sin fortid – og ind imellem også på en fremmed planet, hvor rumvæsner udstiller ham i en form for zoologisk have.

Fortællestilen, hvor hovedpersonen hele tiden hopper i tid, og hvor fortid og fremtid konstant flettes ind i grundhistorien, gør det ret forvirrende at læse bogen, og man skal virkelig holde tungen lige i munden. Det føles lidt som at åbne en puslespilsæske og kigge på de mange hundrede brikker, der ligger hulter til bulter, og jeg må ærlig talt indrømme, at det til tider var ret frustrerende. Jeg følte mig ret fortabt, når jeg forsøgte at finde hoved og hale i historien, og selvom det muligvis også er en af bogens pointer, så var det utilfredsstillende.

Bogen bliver ofte omtalt som satirisk og skarp, men den del følte jeg ikke rigtig, at jeg oplevede. Det skyldes måske fortællestilen, for der er helt sikkert detaljer, jeg er gået glip af i min søgen efter den røde tråd i fortællingen.

Det er ikke nødvendigvis en dårlig bog, men den var ikke så spændende og fascinerende, som jeg havde håbet. Da jeg havde læst den til ende, lovede jeg mig selv, at jeg skal læse den igen på et tidspunkt, for jeg er sikker på, at den har mere at byde på. Dette er ikke bare en bog, du læser hurtigt og derefter glemmer. Det er en bog, der kræver tid, fordybelse og tålmodighed – og måske et par gennemlæsninger, for den er til tider ret snørklet og forvirrende. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *