Slettet

Jeg fik denne bog tilsendt for et stykke tid siden af Nyt Nordisk Forlag, da de spurgte, om det var en bog for mig. Efter at have læst foromtalen konkluderede jeg, at det var det!

‘Slettet’ af Teri Terry er første del af en trilogi og handler om den unge pige Kyla, som er blevet slettet. Det betyder, at alle hendes minder er blevet fjernet, så hun nu starter forfra i samfundet. Det er nemlig folk, der har begået en forbrydelse, som bliver slettet, men hvad Kyla egentlig har gjort, ved hun ikke. Hun ved kun, at hun ved at blive slettet har fået en ny chance for at blive en del af samfundet – hvis hun altså opfører sig ordentligt og ikke bliver ophidset eller forbryder sig mod de regler, hun skal følge for at vise, at hun er en lydig samfundsborger. Kyla begynder dog så småt at huske små glimt fra fortiden, og hun får en mistanke om, at der er noget, der ikke stemmer. Men hvem kan hun stole på?

Oplægget til bogen – at regeringen har besluttet, at en forbryders hukommelse kan blive slettet, så personen bliver en tom skal, der kan fyldes nyt indhold på – er interessant og skræmmende på samme tid. Det er samtidig oplagt at bruge det som virkemiddel til en mere og mere paranoid og dyster stemning, som tiltager i løbet af bogen og giver dig en følelse af, at det nok i højere grad er blevet misbrugt til at kontrollere et samfund og ikke mindst borgere, der er anderledes. Frygten for det eller dem, der er anderledes, er som bekendt noget, der for alvor kan sprede mistro og panik i en befolkning, så det virker på sin vis troværdigt at have et samfund, hvor sletning kan forekomme.

Helt overordnet er bogen fængende, og jeg fik læst den i løbet af ingen tid. Det er udmærket underholdning, men jeg savner noget dybde og ikke mindst udvikling i historien. Starten er lige lovlig træg, og det virker nærmest som om, at forfatteren holder igen med guldkornene for at kunne strække fortællingen over tre bøger (hvorfor skal alt i øvrigt være trilogier for tiden?). Hen imod slutningen kom der mere fart over feltet, og der blev løftet lidt af sløret mht. hvad det egentlig er, der foregår, for selvfølgelig er ikke alt, som det ser ud til. Det er ærgerligt, for oplægget er som sagt interessant, og udførelsen holder sådan set også et godt stykke af vejen.

Jeg regner med at læse 2’eren, når den udkommer, men jeg håber samtidig også, at forfatteren vil speede tempoet op og ikke væve så meget som i denne bog, for det er der ganske enkelt ikke nogen grund til.

3 thoughts on “Slettet

  1. Pingback: Den 5. Bølge | Den Lille Bogblog

  2. Pingback: Splittet | Den Lille Bogblog

  3. Pingback: Nedtælling | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *