Søster

Jeg får desværre ikke læst så mange krimier, så da jeg faldt over denne her på netlydbog.dk, tog jeg chancen og lånte den. Jeg plejer ellers at undgå krimier, når jeg vælger lydbøger, for jeg hører dem ofte på farten, og så hjælper det ikke, at det lillebitte hint om, hvem morderen er, drukner i støj fra toge eller busser.

Af samme grund valgte jeg også at høre denne bog på min computer, og det er jeg glad for, da det viste sig at være en ganske glimrende krimi, hvor jeg ikke havde lyst til at gå glip af noget som helst.

‘Søster’ er skrevet af Rosamund Lupton. I starten af bogen får den unge kvinde, Beatrice, at vide, at hendes lillesøster Tess er forsvundet. Beatrice tager hjem til London for at være sammen med familien, mens de venter på, at Tess skal dukke op igen. Det er her, at Beatrice indser, hvor meget søsteren har skjult for hende den seneste tid, og jo mere Beatrice dykker ned i omstændighederne ved Tess’ forsvinden, jo flere ubehagelige overraskelser venter der. Efterhånden bliver det mere og mere tvivlsomt, om Tess vil dukke op igen, men Beatrice kæmper stædigt videre – fast besluttet på at finde frem til sandheden og forhåbentlig også Tess.

Når du begynder på en bog, har du næsten altid en eller form for forventninger til bogen. Det kan være til handlingen, personerne, stemning eller noget fjerde. Da jeg begyndte på denne bog, havde jeg forventet en forholdsvis klassisk krimi, hvor en ung kvinde forsvinder, findes dræbt og derefter skal morderen findes. Lynhurtigt troede jeg, at jeg havde gennemskuet historien, men jeg fandt dog snart ud af, at jeg tog fejl.

Historien kunne byde på flere overraskelser undervejs – noget, som jeg mener enhver god krimi bør indeholde, for noget af det spændende ved krimier er at gætte med undervejs. Det kan selvfølgelig være ret svært – meget afhængig af hvor gavmild forfatteren er med hints, og hvor dygtig forfatteren er til at skrue et medrivende og originalt plot sammen – men det er sådan set underordnet, for det gør ikke så meget, at jeg ikke gætter rigtigt. Det er selve gættelegen, der er det sjove. Nåja og så nyde de twists, som forfatteren har lagt ind i historien.

Selvom selve krimidelen er interessant i denne bog, så er det dog først og fremmest stemningen, jeg faldt for. Der er en trist og tungsindig stemning i bogen, som nuanceres og gøres mere tragisk af Beatrices stædige søgen efter sin søster og dennes potentielle morder. Hun vil have sandheden frem, men må undervejs indse, at der åbenbart var en del informationer, som søsteren ikke ønskede at dele med hende. Det gør ondt, når man tror, man har et nært forhold til sin søster, men det bliver også en smuk og sørgmodig rejse, hvor Beatrice for alvor lærer sin søster at kende.

Det er ikke en superdramatisk historie med masser af biljagter, blod og banditter. Hvis du vil læse den form for krimi, skal du ikke kaste dig over denne bog. ‘Søster’ er en mere afdæmpet historie,  hvor der spilles på stemning, psykologi, kærlighed, sorg og frygt. Det giver en anderledes men ikke desto mindre spændende og tankevækkende historie, som jeg gerne vil anbefale.

2 thoughts on “Søster

  1. Jeg var også overraskende glad for “Søster”. Jeg er notorisk dårlig til krimier, det interesserer mig som regel ikke “who-dunnit”, men jeg synes ligesom dig, at bogen handlede lige så meget om noget andet og mere end bare en opklaring. En anderledes velskrevet og veludført krimi 🙂

  2. Jeg læste en del krimier, da jeg var yngre, men de senere år er de gledet lidt i baggrunden – desværre. Tror jeg skal gøre noget ved dette i løbet af det kommende år 🙂
    Ja, det var et anderledes – og mere interessant forløb i forhold til mange af de krimier, der har slået igennem de senere år. Jeg tror, jeg vil læse hendes anden bog på et tidspunkt 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *