Speak

Ind imellem støder man på en bog, som bør indgå i pensum på enhver skole eller gymnasium. ‘Speak’ af Laurie Halse Anderson er sådan en bog.

Melinda er en ung pige, der går i high school. Da hun starter efter sommerferien, kan hun straks mærke, at de andre ser skævt til hende. Hun er ikke velkommen, hun er ikke ønsket. Siden hun tilkaldte politiet i forbindelse med en ungdomsfest, har ingen ønsket at tale med hende – altså bortset fra den nye pige, som ingen andre ønsker at tale med. Melinda har svært ved at finde ord – både i timerne, over for forældrene og over for de tidligere venner. Hvad er det, der har forandret hende så hurtigt? Hvad er det, der gør, at hun lukker sig selv inde og skubber omverdenen fra sig? Karaktererne rasler ned, og lærerne mener, hun har et attitudeproblem. Men er Melinda en provokerende og sur teenager, eller har hun problemer, hun har svært ved at tale med andre om?

Skrivestilen i ‘Speak’ er så simpel, at det næsten er provokerende. Med få og enkle virkemidler bygger forfatteren en historie op, som – selv hvis man ikke er blevet mobbet i skolen – alligevel er så genkendelig og smertelig på samme tid. Melindas ensomhed er så ubehagelig skarp, at man næsten skærer sig på den, når man læser bogen, og jeg fik flere gange lyst til at række armene frem og give hende de kram, hun havde brug for.

Melinda er en kompliceret hovedperson i den forstand, at selvom man føler med hende, forstår man ikke til fulde, hvorfor hun gør, som hun gør. Jeg havde dog en stærk mistanke om, hvad der lå bag, og på det punkt var bogen meget forudsigelig. Jeg havde dog svært ved at forstå, hvordan det at ringe til politiet i forbindelse med en ungdomsfest (hvilket selvfølgelig betød, at festen sluttede) kan være så forfærdeligt, at alle vender én ryggen. Måske skal man være amerikaner for at kunne sætte sig ind i det – som dansker har jeg i hvert fald svært ved at forestille mig en lignende reaktion her i Danmark. Men det er måske også bogens største svaghed – at enkelte elementer ikke helt passer ind til omgangstonen/omgangsformen i dansk kontekst.

Bogens største styrke er som sagt den enkle og alligevel smertelige historie om en pige, der bliver udstødt og mobbet og som forsvinder mere og mere fra sit tidligere jeg. Det er en historie om mobning, som burde være pensum i de ældste klasser i folkeskolen eller i gymnasiet, for den viser med al tydelighed, hvad mobning – eller bare det at blive ignoreret – kan gøre ved et menneske. 

Det er en simpel, letlæselig historie med et yderst relevant tema, og den kan sagtens læses, selvom du ikke er teenager. Ja, faktisk bør du måske ligefrem læse den, hvis du har børn i teenagealderen… 

3 thoughts on “Speak

  1. Jeg har engang set filmatiseringen af denne bog, med Kristen Stewart i hovedrollen. Jeg syntes ikke filmen var særlig god, den fik mig i hvert fald ikke til at føle ret meget, men tror måske jeg skal læse bogen. Det lyder i hvert fald til at den formår at gøre det filmen ikke gjorde.

  2. Jeg blev lidt ærgerlig, da jeg fandt ud af, at filmen var filmatiseret med Kristen Stewart i hovedrollen. Jeg har ikke ligefrem det bedste indtryk af hende (bortset fra i filmen The Runaways), men omvendt ville jeg nu tro, at hun ville være ok i den rolle. Bogen kan jeg i hvert fald godt anbefale 🙂

  3. Pingback: Mit hjerte og andre sorte huller | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *