Spillets by

Jeg har modtaget denne bog til anmeldelse, og jeg var glad for at blive kontaktet, for jeg har længe tænkt på at læse noget af Lise Bidstrup.

‘Spillets by’ foregår i en fremtidsverden, hvor samfundet består af kolossale bygninger, der samtidig fungerer som en hierarkisk inddeling af befolkningen med de fattige nederst og de rigeste øverst. Her følger vi den unge pige, Kimo, som bor med sin familie på det næstøverste niveau i den rige del af verden. Kimo er dog ikke specielt lykkelig og føler, at der bør gøres noget – at samfundet ikke er retfærdigt. Det er dog ikke en verden, hvor det er tilladt at kritisere systemet åbenlyst, og da der ikke er nogen kontakt mellem de forskellige niveauer i samfundet, er der heller ingen grund til kritik, for det er let at opbygge fordomme om de andre samfundslag, når du alligevel aldrig har kontakt til dem.

Da der er premiere på det årlige realityshow, Rangstigen, bliver Kimo udtrukket som en af deltagerne – til trods for at hun ikke selv har meldt sig. I modsætning til resten af deltagerne, der kommer fra de nederste niveauer, har Kimo alt at tabe ved at deltage i programmet, for her er kun én vinder – den deltager, der står som den sidste overlevende i slutningen af programmet. Det bliver en kamp for at overleve, men Kimo får pludselig hjælp fra en uventet side…

Bogen er skrevet i et lettilgængeligt sprog, handlingen flyder rimelig jævnt, og bogen er hurtigt læst. Jeg synes dog, at det er ærgerligt, at den minder så meget om en af de store bestsellers, nemlig ‘The Hunger Games/Dødsspillet’. Der er rigtig mange ligheder – begge har en kvindelig hovedperson i en dystopisk verden med et forskruet og dominerende system, der undertrykker borgerne – blandt andet gennem et reality-program, hvor børn skal slå hinanden ihjel for at vinde. Sideløbende er der en hemmelig oprørsgruppe, som forsøger at bruge hovedpersonen til at vinde frihed til borgerne. Det er sådan set en spændende historie – jeg føler bare, at jeg har læst det hele før, hvor der bare er færre nuancer i denne udgave. 

Der er dog også et par overraskelser, og for ikke at ødelægge din læseoplevelse, hvis du har planer om at læse ‘Spillets by’, så vil jeg ikke røbe dem her. Men forklaringen på opbygningen af samfundet var anderledes og udmærket beskrevet. 

Hvis du savner bøger i stil med ‘The Hunger Games’, så vil du sandsynligvis kunne lide denne bog. Har du allerede læst Hunger-trilogien og ikke vil læse mere af det samme, så er ‘Spillets by’ ikke noget for dig.

2 thoughts on “Spillets by

  1. Jeg blev også kontaktet af Lise om at anmelde denne bog, jeg glemte bare at vendte tilbage til hende, og kom visdt til at slette hendes email.
    Men min umiddelbare tanke, ud fra hvad jeg kunne læse om den, var også at den mindede meget om Hunger Games, og at det var en skam, når nu Hunger Games er sådan en stor ting, som næsten ikke kan toppes.

    Spændende at læse din anmeldelse, når nu jeg ikke selv har fået læst bogen 🙂

  2. Eva – ja, det er ærgerligt, at der er så mange sammenfald med Hunger Games, for som du selv er inde på, så er den bog/serie så kendt og samtidig godt skrevet, at den er svær at konkurrere med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *