Spionen fra Atlantis

For et stykke tid siden blev jeg kontaktet af forlaget Hovedland, der ville høre, om jeg var interesseret i at læse ‘Spionen fra Atlantis’ af Erik Juul Clausen. Bogen blev beskrevet som ‘historisk fantasy’, og det gjorde mig tilpas nysgerrig til at takke ja.

Fortælleren i bogen, Magnus Eriksen, vågner op og opdager, at han ligger i en åben kiste. Han har ingen anelse om, hvordan han er endt der, men han indser snart, at han befinder sig i det trettende århundrede før Kristus, og her møder han to andre, der også kommer fra andre tidsaldre. Er de mon døde i deres egen tidsalder og er endt her? Det lader til, at de tre er kaldt til Atlantis (Helgoland) for at rejse til Egypten og derefter hjembringe et våben, der kan forhindre Atlantis’ undergang.

Starten af bogen er rigtig interessant. Hvorfor er de der? Hvad er det, der foregår? Hvad skal der ske? Lige så stille går luften dog af ballonen, og jeg blev mere og mere irriteret undervejs. Jeg savner noget mere refleksion fra hovedpersonernes side. Hvorfor forholder de sig overhovedet ikke til deres fortid? Jeg vil vide mere om dem! I stedet strør hovedpersonen om sig om facts inden for både historie, biologi og flere andre fag, og det bliver mere og mere utroværdigt, for som læser ved du ikke særlig meget om hovedpersonen, og det virker derfor underligt, at han ved så mange (sære) detaljer om vidt forskellige områder.

Det virker mere som om, at forfatteren har ønsket at fortælle om en masse historiske detaljer, som helt sikkert er spændende, og så forsøgt at kombinere det med lidt af en røverhistorie, men det fungerer desværre ikke særlig godt i denne form. Jeg ville egentlig hellere have læst en fagbog af samme forfatter om de forskellige kulturer, for dette skønlitterære forsøg er jeg ikke særlig begejstret for. Oplægget er ellers spændende nok – men udførelsen fejler.

2 thoughts on “Spionen fra Atlantis

  1. Arh ja … Jeg kan godt se, at vi er meget enige her – desværre fristes jeg næsten til at sige.

    Kender du til noget andet “historisk fantasy”? Jeg kunne egentligt godt tænke mig at prøve at læse noget mere i den genre.
    Det må jeg vist prøve og opspore her i nærmeste fremtid

  2. Hoptimisten – jeg har en stærk følelse af, at det gør jeg, men lige pt. kan jeg bare ikke komme i tanke om noget! :-O

    Men ja, det var også den beskrivelse, jeg faldt for.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *