Stjernestunder

Lige siden jeg læste ‘Skaknovelle’ af Stefan Zweig, har jeg ønsket at læse mere af ham. Sidste år blev det til den biografiske ‘Verden af i går’, og i juleferien fik jeg hørt ‘Stjernestunder’ som lydbog.

‘Stjernestunder’ er en novellesamling med 12 beretninger fra afgørende øjeblikke i verdenshistorien – det vil sige de timer eller den dag, hvor der skete noget særligt opsigtsvækkende. Det er en bred vifte af hændelser – lige fra Byzans blev erobret til da Europa og Amerika blev forbundet via telegrafen.

Jeg vidste ikke så meget om novellesamlingen, inden jeg gik i gang, men jeg blev positivt overrasket. Først og fremmest kunne jeg godt lide bredden i historierne – at det ikke kun var dramatiske øjeblikke fra krige men også rummede både fysiske og ‘åndelige’ opfindelser. Det var ikke alle øjeblikkene, jeg kendte lige godt, så det var samtidig også ganske lærerigt – og en anderledes måde at lære om verdenshistorien på.

Selvom novellerne beskriver spændende øjeblikke fra verdenshistorien (med tryk på verden), så indeholder flere af novellerne en vis intimitet, da man følger personerne tæt på. Det er med til at gøre historierne mere levende og mere nærværende. Bestemt et positivt træk.

Min største anke mod læsningen af denne bog handler faktisk ikke om selve bogen men det, at jeg desværre læste den over lang tid, da der var en hel del bøvl med Ereolens afspiller (det er der i øvrigt stadig, argh!). Det er så ikke bogens skyld, men det gør, at det jeg ikke fik fordybet mig (nok) i alle historierne. Jeg vil derfor ikke afvise, at jeg kunne finde på at genlæse ‘Stjernestunder’ på et tidspunkt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *