Teater: Skammerens datter

I går var jeg på Østre Gasværk sammen med en god ven for at se teaterudgaven af ‘Skammerens datter’. Jeg var ret spændt, for serien hører til blandt de bedste danske fantasybøger, der er skrevet, og jeg havde allerede smuglyttet til et par af forestillingens fængende musiknumre på Youtube.

‘Skammerens datter’ handler om Dina, der er datter af byens skammer – et menneske, der blot ved at se dig i øjnene kan se alle dine løgne, alt det du skammer dig over. Det er en vigtig evne, for skammeren er ofte hende, der bliver tilkaldt til retssager, men det er også en evne, som skræmmer mange væk. Hvem vil være ven med en person, som med et enkelt blik kan få dig til at huske alle de skamfulde ting, du har gjort i dit liv?

En dag bliver Dinas mor kaldt til Dunark for at hjælpe i en mordsag, men der går ikke lang tid, før en rytter også kommer for at hente Dina, fordi hun skal assistere moren. Det viser sig dog at være en fælde, og snart er Dina ufrivilligt viklet ind i hofintriger og kampen om magten.

Først og fremmest er forestillingen en ganske fin fortolkning af første bog i serien, og især sangene og scenografien er med til at skabe en gribende fortælling. Jeg var ret vild med måden, scenen blev brugt på, for der var alskens lemme og døre i gulvet, som skuespillerne hele tiden åbnede eller lukkede og dermed skabte en ret dynamisk og livlig scene med meget få virkemidler.

Der var flere gode ørehængere blandt sange – både af den bombastiske og den sørgmodige slags – men der var dog også et par sange, hvor der var for mange (knudrede) ord i versefødderne. Ikke desto mindre var der arbejdet med at få musikken til at vække følelser og understøtte historien, og jeg skal helt sikkert have fat i cd’en, når den udkommer – der er sange, som jeg glæder mig til at nynne videre på den kommende tid.

Som tilhænger af seje, kvindelige hovedroller er jeg godt tilfreds med valget af Amalie-Marie Nybroe Fjeldmose som Dina, for hun har en smuk og klar stemme og et meget udtryksfuld ansigt, der matcher mit indtryk af Dina fra bogen. I det hele taget er der mange gode skuespilpræstationer, men det er kvinderne, der virkelig stråler, og det er ikke så underligt i en fortælling, der i den grad bæres af stærke kvinder. Et skønt alternativ til det traditionelle fantasy, hvor kvinder let ender i biroller, der evt. kan reddes fra et tårn eller en drage.

Så er forestillingen værd at se? Ja, for søren da! Det er en skøn historie, og den spilles med en så stor entusiasme, at fortællingen griber dig og fører dig ind i en verden, hvor venskab, retfærdighed og håb stadig vil sejre, selvom mørket truer. Jeg vil godt indrømme, at jeg flere gange tog mig selv i at blive rørt over flere af scenerne, og det ser jeg som et kvalitetsstempel.

Forestillingen vises frem til 11. november.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=tVxVKHUkBI4]

4 thoughts on “Teater: Skammerens datter

  1. Dejligt at høre at forestillingen er god. Glæder mig bare så meget til jeg selv skal se den, selvom der stadig er små to måneder til.

    Cd'en er da udkommet. Læste at man kunne købe den til forestillingerne og et eller andet sted på nettet (kan ikke lige huske hvor). Jeg skal også have cd'en, men venter til jeg har set forestillingen, for ellers tror jeg bare at jeg lærer alle sangene uden af og jeg vil gerne kunne overraskes når jeg ser stykket.

  2. Kathrine – det skulle den også være, men hørte fra en anden, at den først kommer om et par uger? Under alle omstændigheder håber jeg på at få fingre i den 🙂

  3. Årh mand! Det stykke ville jeg SÅ gerne se, jeg elsker bøgerne og er virkelig glad for at du synes at forestillingen matcher bøgerne 😀

    – Maj 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *