The Bad Seed

the bad seed

Temaet for min læsning til Dewey’s Read-a-Thon var som bekendt horror, og i den forbindelse læste jeg blandt andet ‘The Bad Seed’ af William March. Bogen handler om den lille pige Rhoda, som på overfladen ligner en sød og indtagende otteårig pige, men som gemmer dystre hemmeligheder. Rhoda forstår i den grad at charmere voksne, men andre børn er bange for hende, og moderen får mistanke om, at noget er galt. Rhoda har et voldsomt temperament og mangler fuldstændig evnen til at udvise empati, så når nogen kommer på tværs af hende, tager hun alle metoder i brug for at hævne sig. Alle metoder. Moderen har svært ved at indse, at hendes barn er et grusomt og beregnende væsen, og hvad skal hun i øvrigt gøre? Det er jo hendes eget kød og blod?

Myten om det uskyldige barn lever også i dag, men tilbage i 1950’erne, hvor denne bog blev udgivet, var tanken om, at børn kan mishandle og dræbe, nærmest uhyrlig. Det er den desværre ikke i dag, da de sidste 60 år har budt på en lang række historier om børn, der har dræbt andre mennesker. Og jo, forestillingen om den uskyldigt udseende pige, der dræber med koldt blod, er bestemt skræmmende og er da også brugt i en del gyserfilm efterfølgende.

Men hvordan er det så at læse bogen i dag? Helt overordnet er historien fortsat interessant, men tempoet i bogen er noget ujævnt. Den er ret spændende i starten, men på et tidspunkt tager moderens fortælling over, og det virker lidt, som om forfatteren enten glemmer tråden i bogen eller forsøger at trække handlingen ud, inden vi når til klimaks. Familiens baggrundshistorie virker også lidt for søgt og konstrueret til formålet, og så er jeg samtidig ikke så begejstret for den måde, som moderen bruger den i sine overvejelser mht. hvad hun skal gøre i forhold til datteren. Men det kan selvfølgelig også bare være, at jeg synes, det er en lidt for let og bekvem løsning.

‘The Bad Seed’ er ikke specielt uhyggelig – det er den ikke komprimeret nok til – men den har helt klart skræmmende elementer, for er der noget mere skræmmende end mennesker, der ikke kan udvise empati? Jeg overvejer, om jeg skal prøve at få fingre i filmversionen på et tidspunkt, for jeg kan forestille mig, at denne historie fungerer rigtig godt på film.

2 thoughts on “The Bad Seed

  1. Det lyder umiddelbart som noget af det allermest skræmmende, jeg kan komme i tanke om.. Men det er selvfølgelig en smagssag 🙂
    Jeg må vist have den læst!

    bogklubben11.wordpress.com

    • Morderiske børn er bestemt også skræmmende – men fokus er desværre ikke på pigen hele historien igennem :-/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *