The Enchanted

Jeg vil godt indrømme, at hvis jeg ikke havde læst en række gode anmeldelser af denne bog, så havde jeg næppe valgt at købe den – forsiden tiltaler mig på ingen måde, og den siger i øvrigt meget lidt om bogens handling. Hestene har dog – måske – noget med handlingen at gøre, men det finder du ud af, når du læser bogen.

‘The Enchanted’ er skrevet af René Denfeld  og foregår på dødsgangen i et amerikansk fængsel. Historien fortælles af en altvidende fortæller i form af en af de indsatte, som optræder anonymt i bogen. Han fortæller om livet i fængslet – mest om de andre fanger – og om deres fortid. Hvad der har gjort, at de er blevet kriminelle, og hvordan de er i dag.

Bogen er skrevet i et meget smukt og poetisk sprog, hvilket giver en næsten hypnotiserende kontrast til det barske fængselsliv. Det er en fortæller, der i den grad forstår at forføre og fortrylle en tilhører. Hvor han så får al sin viden i er en helt anden sag – det giver i sig selv ikke mening, men det er i mine øjne heller ikke derfor, man skal læse bogen. Hvis du forventer en socialrealistisk fortælling om fængselsmiljøet, så er det ikke denne bog, du skal vælge.

‘The Enchanted’ er på mange måder en barsk bog, selvom det ikke er en bog, der indeholder synderlig mange brutale scener (ok, måske er jeg lidt farvet af, at jeg læser en del actionramte bøger, men jeg havde i hvert fald forventet langt flere grusomme ting). Men det er en bog, der er skrevet for at krybe ind under huden på dig. Det gjorde den desværre ikke på mig. Måske skyldtes det, at jeg syntes, den ind imellem blev lidt for rodet med de mange skift mellem de forskellige personer, fortælleren beskrev. Derudover irriterede fortællerens altvidende rolle mig, for det ødelagde illusionen om, at det var en af fangerne, der fortalte historien.

Hvis du gerne en bog, hvor sproget er fortryllende smukt, så er ‘The Enchanted’ noget for dig. Personligt havde jeg håbet, at jeg ville finde historien gribende og rørende, men det gjorde den desværre ikke – her foretrækker jeg ‘Tiger Lily’ og ‘The Silver Dark Sea’.

4 thoughts on “The Enchanted

  1. Nu er jeg jo spændt på at høre, om du ikke er enig med mig i, at det fortælleren opfatter som dværge og heste ikke bare er rotter og jordskælv?. Jeg har flere steder set det udlagt som noget magisk realisme, men jeg mener bare at det er hans forskruede verdensopfattelse der spiller ind?

    • Hvis jeg skal være helt ærlig, så tænkte jeg ikke særlig meget over det 🙂
      Jeg synes egentlig godt, den kan opfattes som magisk realisme. Der var en på Goodreads, der skrev, at vedkommende opfattede lyden af heste som lyden af frihed, og den tanke kan jeg godt lide.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *