The Golem and the Djinni

For over et år siden surfede jeg rundt på Amazons hjemmeside (det var inden, jeg helt droppede dem pga. virkelig mange dårlige sager om ringe behandling af medarbejderne m.m.), og her faldt jeg over denne smukke bog, som straks fangede min interesse. Både forsiden og titlen gav løfter om eksotiske eventyr, og jeg endte da også med at købe den sidste år – dog via Kennys Bookshop.

‘The Golem and the Djinni’ er skrevet af Helene Wecker og foregår i New York i 1899. Her ender Chava, en ung kvindelig golem, da hendes herre dør på skibet, der sejler dem til Amerika. Chava ved ikke, hvordan hun skal leve uden en herre, men heldigvis bliver hun opdaget af en rabbiner, der kan se, at hun er en golem. Han tager sig af hende og sørger for, at hun får arbejde hos en bager, hvor hun snart skaber de fineste og lækreste kager.

Et andet sted i byen slipper Ahmad fri af den kobberflaske, som har holdt ham fanget de sidste mange århundrede. Han er djinn og skal pludselig forholde sig til en verden og en virkelighed, der ligger meget langt fra den, han kender. Han får arbejde hos en blikkenslager og klarer sig godt, men han kan ikke slippe drømmen om at se sit land igen.

Både Chava og Ahmad forsøger at tilpasse sig den nye verden, men det er tydeligt, at de har svært ved at passe ind i menneskenes samfund. Da de to mødes flere gange, opstår der stille og roligt et venskab bygget på accepten af, at de er forskellige og alligevel har meget tilfælles. Et venskab, der dog udfordres af en forfærdelig episode, som ændrer alt.

Denne bog er på mange måder nærmest provokerende stilfærdig og underspillet, og alligevel nød jeg at fordybe mig i den magiske fortælling om golemmen og djinnien. Det er en smuk og skrøbelig fortælling om to væsner, der befinder sig i en fremmed verden, hvor de kan finde et fællesskab i at være forskellige fra alle andre, og det er også en meget stilfærdig og nærmest subtil kærlighedshistorie.

Jeg er ret vild med den magiske realisme, som forfatteren bruger til at skabe historien. Kombinationen af ‘virkeligheden i New York’ i slutningen af 1800-tallet og de to magiske væsner giver en fantastisk dynamik, som afføder en lang række dilemmaer og konflikter, de skal forholde sig til. Samtidig er personbeskrivelserne virkelig gode – det er en fornøjelse at se så nuancerede personer, ikke blot de to væsner men også de mennesker, de omgås, for selvom jeg helt klart fattede sympati for de to hovedpersoner, så var der heller ingen tvivl om, at de bestemt havde fejl og mangler.

Det er en bog, der kræver tålmodighed – i hvert fald fra min side. Jeg havde nok forventet en lidt mere klassisk og direkte kærlighedshistorie, og jeg havde nok også forventet et lidt højere tempo undervejs, men her blev jeg lidt udfordret af en historie, der nægtede at skynde sig, men langsomt foldede sig ud som en blomst på en lun forårsdag.

‘The Golem and the Djinni’ er en dejlig historie. Den var en anelse for underspillet til, at fortællingen for alvor krøb ind under huden på mig, men jeg elskede stemningen og personerne i bogen, og jeg nød at drømme mig væk til den verden, forfatteren skabte i løbet af bogen.

En varm anbefaling herfra.

4 thoughts on “The Golem and the Djinni

  1. Åh, jeg havde det præcist sådan med bogen, men har simpelthen ikke kunne finde ordene! Tak for det 🙂

    Den er nemlig så fin og rolig med den smukkeste og hårdeste historie, men samtidig skal man give sig selv og den tid for rigtigt at værdsætte den. Så fin anmeldelse!

  2. Ja, jeg må indrømme, at coveret også fangede mine øjne med det samme! Hvis man giver historien tid til at folde ud, så er det en rigtig fin og interessant fortælling 🙂

  3. Det var så lidt! Jeg skulle også bruge lidt tid på at finde de rigtige ord til at beskrive bogen. Jeg er glad for, at jeg gav mig selv tid til at nyde den og ikke blev utålmodig undervejs 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *