The Praxis

En af mine yndlingsgenrer, når det gælder bøger, er sci-fi, men det er deprimerende sjældent, at jeg rent faktisk får læst sci-fi-bøger. Måske skyldes det, at det er en genre, som i den grad har været overskygget af blandt andet fantasy gennem mange år, for det er sjældent, jeg støder på klassisk sci-fi i listerne over bøger, der udgives hver måned. Men så er det godt, at en af mine venner på et tidspunkt gav mig en trilogi, hun var ret vild med. Hun beskrev den som space opera – ikke opera som i musikgenren men som i drama og personlige konflikter.

‘The Praxis’ er skrevet af Walter Jon Williams og er den første bog i ‘Dread Empire’s Fall’-trilogien. I starten af bogen lægger den sidste af den gamle race sig til at dø, og det spreder uro og usikkerhed i resten af universet. Hvad vil der nu ske? I tusinder af år har den gamle race styret verden, og imperiet trues nu af oprør og kaos. Den unge løjtnant Gareth Martinez er den første, der opdager, at Naxid-væsnerne har tænkt sig at udføre et kup under et af imperiets store sportsbegivenheder, men hvem vil høre på en ung og ubetydelig løjtnant? Martinez står alene med problemerne – eller næsten, for piloten Carolina Sula bliver også snart en del af de få, der måske kan stoppe Naxid i at kuppe sig magten i imperiet.  

Elsker du, når en bog overrasker positivt? Det gør jeg, og jeg må i den grad sige, at jeg blev positivt overrasket, da jeg læste denne bog. Jeg frygtede lidt, at det var en bog med en masse (unødige) tekniske beskrivelser og utrolig mange sære racer, der skal holdes styr på, men det var nu ikke så galt. Til gengæld var der masser af drama, intrige og interessante twists i personbeskrivelserne, og jeg kedede mig ikke på noget tidspunkt.

Starten var lidt knudret, men det er ikke usædvanligt, når det gælder sci-fi. Beskrivelsen af den verden, historien foregår i, var lidt træg og gumpetung, men da først de mest basale rammer var på plads, begyndte historien for alvor at folde sig ud.

Martinez er en ung, ambitiøs og lettere fandenivoldsk løjtnant, som er let at holde af. Jeg kunne ikke lade være med at sammenligne ham med McNulty i The Wire, for der er lidt af den samme handlingsorienterede og manglende respekt for autoriteterne. Han suppleres godt af Sula, som i løbet af bogen viser sig at have en ret fascinerende baggrundshistorie. Jeg er ret vild med, hvordan hendes fortid stille og roligt afsløres i løbet af bogen, og jeg glæder mig til at se, hvor meget den vil blive inddraget i resten af serien. Jeg ærgrer mig dog over, at Martinez og Sula ikke har så meget med hinanden at gøre, som jeg havde forventet, men det kan jo være, det kommer senere i historien.

Det bedste ved bogen er dog den fuldfede sci-fi-stemning, der gennemsyrer historien og som får min indre biograf til at vise de mest fantastiske billeder af eksploderende rumskibe og dramatiske scener fra kommandobroen. Wauw! Jeg elskede det.

Er du sci-fi-fan, så vil jeg klart anbefale dig denne bog. Den er mættet på action, drama og store personligheder, og så drypper den af rum-stemning.

4 thoughts on “The Praxis

  1. Pingback: The Martian | Den Lille Bogblog

  2. Pingback: The Sundering | Den Lille Bogblog

  3. Pingback: Conventions of War | Den Lille Bogblog

  4. Pingback: Leviathan Wakes | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *