The Princess and the Goblin

the princess and the goblin
Jeg havde egentlig planlagt, at jeg skulle læse denne bog i min juleferie, men så ændrede mine læseplaner sig pludseligt, og jeg nåede ikke at læse ‘The Princess and the Goblin’ i slutningen af sidste år. I stedet besluttede jeg mig for, at den skulle være en del af min læsestak for forårsudgaven af Dewey’s Read-a-Thon, og den beslutning endte jeg med at være rigtig glad for.

Bogen er skrevet af George MacDonald og er et eventyr om prinsessen Irene, der bor i et stort og prangende slot. Desværre er slottet omgivet af farlige gnomer efter mørkets frembrud, men selvfølgelig ender det med, at prinsessen alligevel befinder sig uden for slottets trygge vægge en aften. Heldigvis bliver hun reddet af den unge knægt, Curdie, og de to unge bliver hurtigt venner, selvom de kommer fra to meget forskellige samfundslag.

Dette er et skønt eventyr, der bygger på mange klassiske træk fra folkeeventyrerne, men alligevel har sin egen stil og sin egen fortælling. Jeg genkendte med glæde flere træk fra andre eventyr, uden at de føltes påklistrerede, og jeg nød, at forfatteren havde twistet en række ting, så prinsessen for eksempel ikke var en blodfattig og hjælpeløs stakkel, der skulle reddes. I stedet er hun handlekraftig og eventyrlysten, og selvom hun begår fejl, så gør hun det ikke af ond vilje.

Der er en barnlig naivitet og livsglæde over fortællingen, som simpelthen ikke er til at stå for. Jeg kunne i hvert fald ikke, men måske læste jeg også bogen på et tidspunkt, hvor jeg virkelig trængte til sådan en type historie. Der er noget hyggeligt og trygt ved eventyret, som gør, at også voksne bør unde sig selv at læse denne historie. Eventyr er nemlig ikke kun for børn – heldigvis.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *