The Secret Garden

Jeg har lovet mig selv, at jeg skal læse en række bøger fra BBC’s Big Read liste i år (underforstået dem, jeg endnu ikke har læst), og det omfatter blandt andet ‘The Secret Garden’ – en børnebog, der blev udgivet i 1910 og som siden er blevet af tusinder og atter tusinder af børn og voksne.

‘The Secret Garden’ er skrevet af Frances Hodgson Burnett og handler om den 10-årige pige Mary, der er vokset op i en velhavende engelsk familie, der er bosiddende i Indien. Mary har aldrig manglet noget og har altid været vant til at blive vartet op af tyendet, så hun har udviklet sig til at være en temmelig selvcentreret, temperamentsfuld pige, som forventer, at andre gør, som hun forlanger. Da koleraepidemien bryder ud og tager livet af hendes forældre og alle tjenestefolkene, er Mary pludselig alene tilbage. Hun bliver reddet og sendt til England for at bo hos sin onkel, hun aldrig før har mødt. Mary bryder sig bestemt ikke om sit nye hjem, hvor det forventes, at hun ikke bare kan koste rundt med tjenestefolkene. Hun keder sig i det kolde, grå senvintervejr, så hun går på opdagelse. Da hun hører om en glemt og nu skjult have, beslutter hun sig for at finde den, og da det endelig lykkes, tager en ny idé langsomt form. Hvad nu, hvis hun kan få haven til at blomstre på ny? Mary kaster sig over projektet sammen med sine nye venner, og som foråret skrider frem, er det ikke blot haven men også Mary selv, der blomstrer op…

‘The Secret Garden’ er ganske vist en børnebog, men som mange andre klassiske børnebøger rummer historien en eviggyldig sandhed, som gør, at den kan læses på alle tider og af alle mennesker. Det er historien om, hvorfor venskab, kærlighed og barmhjertighed er vigtige elementer i et barns opdragelse, men det er også en rejse – en rejse i Marys udvikling fra et selvisk og dovent barn til en omsorgsfuld og flittig pige.

Selvfølgelig kan moralen være lige lovlig belærende, især set med nutidens øjne, og jeg indrømmer gerne, at jeg ikke kan forestille mig, at denne bog kunne skrives (på samme måde) i dag. Men budskabet i bogen er ikke mindre rigtigt af den grund, og selvom handlingen er rimelig forudsigelig, så er det stadig en smuk og rørende fortælling.
 
Dette er en bog for dig, der gerne vil rejse i både tid og i menneskesind – der gerne vil se, hvordan en hovedperson kan udvikle sig til at blive en kærlig, opmærksom og venlig person, som spreder glæde, hvor hun kommer. Det er på mange måder en feel good historie, og dem skal man altså huske at læse med jævne mellemrum 🙂

7 thoughts on “The Secret Garden

  1. Den vil jeg også læse! Jeg har set filmen… og elsker den. Den er altså også virkelig fint lavet:) og soundtracket er så fint. Tak for inspiration!

  2. Pingback: Little Women | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *