The Shock of the Fall

Jeg tror, det er 1-1½ år siden, jeg første gang stødte på denne bog og med det samme vidste, at den ville jeg læse! Derefter skete der ikke noget i lang tid… indtil jeg endelig fik købt bogen for et par måneder siden, så jeg kunne læse den dette efterår.

‘The Shock of the Fall’ er skrevet af Nathan Filer og handler om den 19-årige Matthew, som mistede sin bror, Simon, da de begge var børn. Matthew elskede Simon, og det var, som om noget gik i stykker inde i ham, da broderen døde. Noget, som siden er vokset og nu fylder alt, alt for meget i Matthews liv.

Jeg kan ikke fortælle så meget om handlingen, da det vil afsløre for meget, selvom det måske ville være en hjælp, for denne bog er til tider kryptisk og lidt svær at greje. Det overraskede mig, eftersom bogens start var rimelig forudsigelig, og jeg var ikke synderlig imponeret. Jeg troede, jeg vidste, hvordan bogen ville være bygget op… men jeg tog fejl.

Et godt råd – lad være med at holde pause i læsningen, når du er ca. en tredjedel inde i bogen. Det gjorde jeg, eftersom jeg havde 2-3 dage, hvor jeg ikke læste i bogen, og da jeg fortsatte læsningen, blev jeg virkelig forvirret. Bogens handling tager nemlig en ret radikal drejning på dette tidspunkt, og det fik mig først til at tro, at jeg havde overset noget. Da jeg havde læst nogle flere kapitler, begyndte brikkerne dog at falde på plads, og der begyndte at danne sig et billede af Matthews nuværende liv.

Skrivestilen er speciel, og det kan være forvirrende, at der løbende skiftes mellem fortid og nutid, ligesom nutiden beskrives meget forskelligt afhængig af, hvordan Matthew har det. Han har det nemlig ikke godt, og det er tydeligt i bogen, hvor hans problemer langsomt afsløres over for læseren.

‘The Shock of the Fall’ fik mig til at gruble bagefter… og til at overveje en ekstra gang, hvad jeg syntes om bogen. Den rørte mig måske ikke helt så meget, som jeg havde håbet, men til gengæld gav den et virkeligt interessant og anderledes indblik i en syg persons sind. Matthews tanker er både logiske og ulogiske, både nærværende og absurde, og det er både smertefuldt og måske også lidt blufærdighedskrænkende at komme så tæt på hans tanker.

Denne bog er om tab, kærlighed og sorg, men den handler også om at kæmpe for at rejse sig igen. Den er en smuk og sørgmodig historie, men den kræver også noget af læseren, der skal være indstillet på, at fortællestilen ændrer sig en del gange undervejs.

1 thought on “The Shock of the Fall

  1. Pingback: Summerlost | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *