The Vampire Diaries 1-4

Jeg læste de to første bøger i serien ‘The Vampire Diaries’ af L. J. Smith for et par år siden. For nylig kom jeg til at låne de selvsamme bøger som lydbøger, da jeg i et øjebliks forvirring havde blandet titlerne sammen med en anden serie, men når nu jeg havde lånt dem, kunne jeg lige så godt høre dem igen – og så samtidig også høre de to næste bøger i serien.

Serien handler om Elena, den smukke og mest eftertragtede pige i skolen, som alle fyre falder for. Da den mystiske men lækre Stefan Salvatore starter i skolen, beslutter hun straks, at han skal være hendes. Hun slår op med sin kæreste, Matt, og indleder straks jagten på Stefan. Men mystiske ting begynder samtidig at ske i byen. Flere bliver overfaldet, og Elena oplever, at hendes popularitet falder. Der er også noget anderledes ved Stefan, og hun undrer sig over, at han ikke er lige så let at fordreje hovedet på, som hun er vant til.

Nu er det en serie, så det er begrænset hvor meget af handlingen, jeg vil røbe her – men selvfølgelig er der vampyrer med, og kærlighedsdramaet er der skruet godt op for.

Da jeg læste de to første bøger i sin tid, blev jeg positivt overrasket over den lidt gammeldags stil, der var i bøgerne. Det var tydeligt, at de er skrevet for ca. 20 år siden – jeg synes, at stilen er anderledes i forhold til de nyere dark romance-bøger – og de er langt hen ad vejen mere simpelt opbygget. Der er dog et problem med hovedpersonen, for jeg havde vitterlig ikke megen sympati for hende i starten – og da slet ikke, da jeg hørte historierne som lydbøger senere hen. Der blev Elena virkelig fremstillet som en gås, hvilket dog også havde sine underholdende sider.

Kærlighedsdramaet er – tja, et meget klassisk trekantsdrama. Det kan godt være, at det er mig, der er frygtelig monogam og gammeldags, men jeg har aldrig været særlig interesseret i dem. Det virker så arrogant, når pigen ikke kan vælge mellem to fyre og dermed sårer dem begge, ligesom det også er ret overvældende, når to fyre bejler så meget til samme pige, at det nærmest bliver som en besættelse for dem begge. Jeg kan ikke se så mange grunde til at trække det i langdrag – enten må hun vælge, eller også må hun foreslå dem, at hun lever i åbent parforhold og dermed kan være sammen med dem begge. Det ville også være en meget moderne tilgang.

Og så er der selvfølgelig også vampyrtemaet. Igen ser vi et eksempel på, hvordan dagslyset kan omgås, da vampyrerne bare kan bære en lille ring, der beskytter dem. På det punkt er jeg også ret traditionelt anlagt, og det bliver ikke bedre af, at en af vampyrerne i bøgerne er utrolig goody-good. Det er vampyrer ikke! Til gengæld undgår bogen stort set at svælge i andre overnaturlige racer, og det bliver ikke den samme vampyr vs. varulv-konflikt som i ‘Twilight’-bøgerne.

På trods af ovenstående kritik var bøgerne nu underholdende at høre. Jeg havde først indtryk af, at serien stoppede efter fire bøger, men kan se, at der er flere i serien. Det virker som om, at bøgerne først var planlagt som en trilogi, for umiddelbart afrundes historien godt efter de tre første bøger, og jeg var ikke særlig vild med den udvikling, historien tog i den fjerde bog. Af samme grund har jeg heller ikke planer om at læse eller høre resten af serien, for jeg syntes, at historien røg ud af en tangent og ikke længere havde særlig meget med det oprindelige oplæg at gøre.

9 thoughts on “The Vampire Diaries 1-4

 1. Jeg er fuldstændig enig. Johanne Hildebrandt holder læseren fanget og det betyder i bund og grund meget for den samlet læseoplevelse, på trods af at der egentlig er nogle minusser undervejs.

  Jeg er utrolig kritisk overfor The Vampire Diaries. Bøgerne skulle efter sigende være utrolig middelmådige i forhold til tv-serien, og jeg frygter at synes mindre om tv-serien hvis jeg begynder at læse bogserien. Jeg har som dig dog også de fire første bøger i serien – dog ulæst. Jeg tøver med at gå igang med dem. Din anmeldelse har heller ikke overbevidst mig om at de er tiden værd, men når der engang ikke står andet tilbage på hylden end dem, så kan det være jeg kaster mig ud i dem..

 2. Mange tak. 😀 Jeg var desværre ikke heldig med vejret. Vi var på Bornholm og trods dens titel som Solskinsøen, havde vi kun solskin to af de syv dage vi var der. -_- Men fik læst to bøger. 🙂

 3. Maja – det er lidt sjovt, for jeg har netop læst en del kritik af tvserien, som jeg, når jeg ser billeder og filmklip fra den, mere forbinder med Beverly Hills end bøgerne. Jeg kunne godt tænke mig at se et par afsnit for at finde ud af, om kritikken passer.

  Jeg syntes, det var interessant at høre bøgerne, blandt andet fordi oplæseren var god til at gøre historien levende, men det er også bøger, jeg godt kunne have overlevet ikke at læse. Men ok underholdning på gåture 🙂

 4. Didde – det er jo næsten falsk markedsføring, når de ikke kan leve op til navnet 😀

  Heldigvis er der kommet lidt sol udenfor i dag, så jeg skal ud i haven om lidt – bare om at nyde den, mens den er her 😉

 5. Tv-serien og bøgerne har i virkeligheden ikke så meget andet at gøre med hinanden andet end at personerne deler samme navne – og selvfølgelig trekantsdramaet! Men selve plottet i hhv. serie og bøger er vidt forskellige, og skal nok ikke sammenlignes, da man så kan blive ret skuffet 🙂

 6. Hej Anonym!
  Ok – jeg må indrømme, at jeg også blev noget overrasket, da jeg første gang så billeder fra serien – det lignede ikke helt det, jeg havde forventet 😉

  Men jeg overvejer stadig at se et par afsnit af tv-serien for at finde ud af, om den er værd at se.

 7. Hej igen,

  Nej, Elena er den totale modsætning i serien. Nogle af karaktererne er heller ikke de samme – fx har Elena en bror i stedet for en søster i tv serien.
  Personligt kan jeg godt lide serien, men som sagt skal man nok bare indstille sig på at serie og bøger ikke har særlig meget med hinanden at gøre. 🙂

  Forresten – hyggelig lille bog blog du har dig her! 😀

 8. Marie – lidt sært at de så har valgt at sidestille de to projekter – men omvendt kan de jo få ekstra pr ved at kæde serien sammen med bøgerne.

  Tak skal du have! Jeg sad lige og kiggede på din blog – fascinerende billeder og klip, du har samlet. Rigtig spændende at kigge på 🙂

 9. Ja lige præcis. Jeg mener faktisk også kun, at der står at serien er inspireret af L.J. Smiths bog serie, The Vampire Diaries. 🙂

  Jamen det var da så lidt – og lige over, kan jeg kun sige. Det er jo lidt dovenskab, i forhold til dem der rent faktisk blogger noget med ord og egne billeder ofte, så lad os bare kalde det en slags “billeder-jeg-er-fascineret-af-blog”, men dejligt at andre også synes at det er værd at kigge på. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *