The Walking Dead & Lovecraft

Det er sjældent, jeg anmelder tegneserier – mest af alt fordi jeg oftest læser humoristiske tegneserier såsom Pearls Before Swine og Get Fuzzy. Men tegneserier er mere og andet end slapstick humor og et glimt i øjet – noget som disse to tegneserier i den grad beviser.

‘The Walking Dead’ er en postapokalyptisk serie, der har gået sin sejrsgang verden over og som nu filmes som tv-serie. Første og anden sæson er allerede bragt, og selvom jeg savner personer med dybde i serien, så er det nu interessant med en tv-serie, hvor kulissen – og ind imellem historien – er befængt med zombier.

Det er en historie om en række mennesker, der rejser gennem en verden, der er invaderet af levende døde, og titlen ‘The Walking Dead’ er ikke blot en henvisning til zombierne men også til den håbløse situation, som de overlevende befinder sig i. Hvordan skal de dog kunne leve og overleve i et nedbrudt samfund med millioner af zombier, der tørster efter deres blod?

Tv-serien følger første tegneseriebind et godt stykke af vejen. Jeg var i hvert fald overrasket over, at producenterne ikke havde fortolket mere, da de lavede serien, men jeg vil sige, at der er også intriger fra tv-serien, som heldigvis ikke fandtes i den originale tegneserie. Alene det får mig til at overveje kraftigt, om ikke jeg skal købe en række af de engelske vind.Første bind af serien udkom ganske vist på dansk sidste år, og det er også på dansk, jeg har læst det, men jeg tror ikke, jeg har tålmodighed til at vente på oversættelserne. Jeg skal dog også lige vænne mig til stilen, for det er ikke altid, at jeg er enig med forfatteren i, hvad han skal bruge mange eller få billeder på at fortælle.

En af de mest fascinerende forfattere er i mine øjne H. P. Lovecraft, der har skrevet en række morbide, absurde og skræmmende gyserhistorier og defineret en hel verden fyldt med skrækkelige monstre, som kan bringe mennesker på vanviddets rand på et øjeblik. Hans historier har dannet grundlag for en lang række film, rollespil og brætspil, og fortællingerne kan stadig skræmme så mange år efter, at de er skrevet.

Dette er et ganske hæderligt forsøg på at lave en tegneserie over hans eget liv. Jeg gik ikke så meget op i, hvorvidt alle facts var i orden – det var trods alt en fortolkning -men blev fanget af stemningen i bogen. Der er nemlig lagt vægt på de vrangforestillinger, som Lovecraft led af, og gennem hele historien opsøges han af de monstre, som han også skrev om. Han balancerer på vanviddets rand, og det er ganske godt illustreret. Men samtidig er illustrationerne også et problem, for fans af Lovecraft ved, at monstrene netop er ubeskrivelige og unævnelige – kort sagt så horrible og skrækindjagende, at der ikke findes ord eller tegninger, der til fulde kan beskrive hvilken horror, som menneskene trues af.

Det er en smuk, trist og interessant historie på samme tid – en historie mættet med stemning, ligesom Lovecrafts egne historier.

2 thoughts on “The Walking Dead & Lovecraft

  1. Pingback: The Walking Dead 9 + 10 | Den Lille Bogblog

  2. Pingback: The Walking Dead 6-8 | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *