Tilværelsens ulidelige lethed

Næste bog på listen over bøger, jeg skal læse i år, blev ‘Tilværelsens ulidelige lethed’ af Milan Kundera.

Bogen handler om den vellidte læge, Tomas, der efter russernes indtog i Prag i 1968 bliver degraderet til at være vinduespudser som straf for hans kamp for demokrati. Efter denne pludselig ændring i sit liv indstiller han kampen og hengiver sig i stedet til en hverdag, der er fyldt med utallige kærlighedsaffærer til trods for, at han er gift med den hengivne Tereza.

Jeg synes, det er svært at sætte en bestemt etiket på denne bog, for det er en underspillet og underfundig fortælling om en række menneskers liv. Historien er på mange måder nede på jorden og ligetil, men forfatteren har samtidig skrevet flere lag ind i fortællingen, så der er rig mulighed for at lede efter dybereliggende temaer og budskaber.

Jeg må desværre indse, at det ikke var en bog, der tiltalte mig lige så meget, som jeg havde håbet. Bogen gjorde tilpas meget indtryk til, at jeg gik og grublede over den et par dage efter, at jeg havde læst den, men den kom ikke rigtig ind under huden, og jeg følte heller ikke noget for personerne i bogen. Deres opførsel – især Tomas’ – havde jeg svært ved at forstå og acceptere, og historien var i det hele taget meget virkelighedsfjern.

Det er en bog, som jeg til dels godt kan forstå fascinationen af, men næppe vil tage med på en top 50 over bøger, du bør læse i dette liv.

Follow my blog with Bloglovin

2 thoughts on “Tilværelsens ulidelige lethed

  1. William Dam kendte jeg slet ikke. Den må jeg tjekke ud! 🙂
    Jeg synes ikke rigtig Amazon kan hamle op med priserne på TBD, når først der kommer told og porto på, men det er jo fordi jeg kun køber en enkelt bog 🙂

    Åh ja, London kan altså noget med deres boghandlere, som vi virkelig kunne lære noget af herhjemme! Hele atmosfæren er jo så meget anderledes.

  2. Irene – god onlinebutik! Jeg køber til gengæld altid flere bøger på samme tid (og ind imellem tv-serier), så derfor kan Amazon altid betale sig for mig 🙂

    Det er så hyggeligt hos de engelske boghandlere! Skal til USA senere på året og er spændt på, hvordan stemningen er i en amerikansk boghandel 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *