Tokyo min elskede

Når jeg går på biblioteket, sørger jeg som regel for at reservere de ønskede bøger på forhånd og så ellers haste hjem, inden det går galt. Hvis jeg først bevæger mig ned mellem boghylderne, får jeg hurtigt samlet en høj stabel af bøger, jeg har lyst til at læse.

Sådan gik det for nylig, da jeg var på biblioteket og liiige skulle lede efter en bog, jeg ikke havde reserveret i forvejen. Her sneg denne bog – og en håndfuld mere – sig med, inden jeg måtte skynde mig ud af biblioteket igen.

I ‘Tokyo min elskede’ af Amélie Nothomb beretter den belgiske jeg-fortæller om sin tid i Japan, da hun var i starten af 20’erne. Mødet med Japan er et spændende gensyn, for hun boede der de første fem år af sit liv. Hun beslutter sig for at forbedre sit japanske og samtidig tjene lidt ekstra ved at arbejde som hjælpelærer i fransk, og snart har hun en ung japansk mand som kunde. Deres møde udvikler sig snart til venskab, men han forelsker sig hurtigt i hende, og efter en tid danner de par. Et umage par ja – men et par. Det er dog tydeligt, at han har langt mere interesse i forholdet, end hun har, og stille og roligt fører det til det uundgåelige, der alligevel ender med at overraske.

Bogen er først og fremmest interessant, fordi den indeholder en række detaljer om japanske skikke og levevis. Der er stor forskel mellem den japanske og europæiske kultur, og her er bogen med at belyse flere af forskellene og de akavede situationer, det kan medføre. Selve personkarakteristikken og forholdet mellem de to elskende er til gengæld meget distanceret og beskrevet så nøgternt, at jeg aldrig følte for hovedpersonen eller havde fornemmelsen af, at hun var til stede i forholdet. Det er muligvis med vilje – at læseren skal føle den distance, hun forsøger at holde over for sin japanske kæreste – men det giver desværre også en ‘var det det?’ følelse i slutningen af bogen.

Du skal læse den, hvis du gerne vil høre mere om forskellene mellem japansk og europæisk kultur, men lad være med at forvente dig det store af selve handlingsforløbet og kærlighedsforholdet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *