Tuf Voyaging

George R. R. Martin. En af de mest omtalte forfattere gennem de seneste år. Ja, ham der har skrevet ‘A Game of Thrones’. Hans fantasy-serie ‘A Song of Ice and Fire’ har gået sin sejrsgang både i bog- og tvserie-format de senere år, men de færreste ved, at George R. R. Martin faktisk skrev en hel del sci-fi-bøger, inden han kastede sig over fantasy-genren. Det måtte jeg selvfølgelig undersøge nærmere, og efter en del overvejelser endte jeg med at vælge ‘Tuf Voyaging’.

Bogen indeholder en række noveller, der dog alle er med samme hovedperson og derfor godt kan læses som ét værk. I bogen følger man den høje og lidt sære Haviland Tuf, som er blevet hyret til at flyve en flok personer til The Plague Star. Det viser sig, at det er et gigantisk – og forladt – kloningsskib, som forsvandt for tusind år siden. Et kloningsskib betragtes som en uvurderlig skat, og der går ikke mange øjeblikke, før magtspillet går i gang – hvem skal have råderetten over skibet?

Dette er sci-fi skrevet med et glimt i øjet, og jeg sad da også flere gange og klukkede, mens jeg læste bogen. Der er mange skøre og skæve situationer, som ikke kan forklares men bare skal opleves!

Dette er en skøn – og lidt oldschool – form for sci-fi med rumskibe og masser af sære væsner. Det er dog ikke væsner fra fremmede planeter, der gør sig mest bemærket i bogen – men katte! Haviland Tuf er meget glad for katte, så selvfølgelig har han sine kæledyr med på rumskibet, og de får en afgørende rolle i flere af de konflikter, han bliver rodet ud i. Som katteejer giver det naturligvis et par billige points hos mig, men hey – sådan er det bare. Katte er seje! (… og skøre…)

Min største og måske eneste anke er hovedpersonen, som er så sær, asocial og excentrisk, at han er svær at fatte sympati for. Ja faktisk virker han ikke rigtig menneskelig, og det overraskede mig, at George R. R. Martin – af alle forfattere – havde skrevet så vage konflikter og endimensionale skurke. Der er dog også lyspunkter mht. persongalleriet, men der er flere svipsere undervejs, som trækker det samlede billede ned.

Dette er en hyggelig og sjov sci-fi-bog med en lang række overraskelser. Vil du gerne i gang med sci-fi-genren, men ikke har mod på de dystre bøger (såsom ‘1984’ og ‘Brave New World’), så er dette et fint bud på en lettilgængelig bog.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *