Turneringen i Gorlan

Jeg blev lidt overrasket, da jeg i sin tid opdagede, at John Flanagan var begyndt på denne serie. Det er en forgænger til hans ‘Skyggens lærling’-serie, som jeg har nydt at læse gennem de senere år. I den nye serie tager man så et hop tilbage i tiden til dengang, hvor Halt var ung.

‘Turneringen i Gorlan’ er den første bog i serien ‘Skyggens lærling: De første år’ (ikke videre original serie-titel), hvor man følger Halt, der er flygtet fra hjemlandet og har slået sig sammen med den unge ranger, Crowley. De to bliver snart involveret i en sag, hvor der tilsyneladende er nogen, der via list og trusler forsøger at tilrane sig magten i landet. Det kan kongens rangere ikke tillade, og snart må de udtænke en plan, der både kan redde kongen og sikre, at magten ikke falder i de forkerte hænder.

Har du læst den oprindelige serie (eller blot enkelte af bøgerne), så er dette et herligt gensyn med flere af seriens vigtige personer. De er lette at genkende – delvis fordi de ret simple og karikerede – men der kommer også lidt mere baggrundsviden på især Halt og hans særheder. Vi er atter tilbage i feel-good-fantasy, hvor venskab og ære står højt, og hvor det aldrig bliver rigtig farligt. Det er der absolut intet i vejen med – al fantasy behøver jo ikke at være lige så grusom som ‘A Game of Thrones’.

‘Turneringen i Gorlan’ kan på visse områder virke ret gentagende for dem, der har læst den oprindelige serie – i hvert fald i forbindelse med de leveregler og vilkår, som rangerne lever under. Det gjorde mig ikke så meget, men omvendt er det også lidt synd, for jeg vil gætte på, at langt størstedelen af læserne har læst den oprindelige serie, inden de læser den nye. Det er dog ikke et krav – man kan sagtens læse den nye serie uden at have læst den første, men jeg synes, det giver mest mening at læse den oprindelige serie først.

Der er – efter min mening – ikke de store overraskelser i bogen, men til gengæld er der nogle detaljer, som fans af ‘Skyggens lærling’-serien vil nyde. Har du derfor læst den oprindelige serie, kan jeg anbefale denne. Den er ikke nyskabende, men den er rasende hyggelig, og du får atter mulighed for at bruge nogle timer sammen med de seje rangere.

2 thoughts on “Turneringen i Gorlan

  1. Den har jeg fået i julegave. Glæder mig så meget til en rigtig hyggebog. Lige gyldigt hvor meget jeg læser af Flanagan så er det altid bare godt og hyggeligt og rart.

    • Enig – det er virkelig feel good fantasy! (ok, det meste af tiden – der er trods alt en del alvor i et par af de sidste bøger i Skyggens Lærling-serien).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *