Under kuplen

Da jeg var teenager, var jeg helt vild med Stephen Kings bøger og slugte de fleste af hans bøger råt. Min begejstring dalede dog noget, da han begyndte at skrive bøger med større vægt på socialrealistiske personer og knapt så meget fokus på overnaturlige evner og hændelser. Det er meget lidt fra hans hånd, jeg har læst gennem de sidste 10-15 år, så da jeg skulle finde 20 bøger, som jeg vil læse i år, så besluttede jeg, at en af disse skulle være en af de nyere King-bøger. Jeg læste en kort intro til ‘Under kuplen’ og fandt den ret interessant – og overså samtidig at bogen er på 1200 sider! Jeg havde nok valgt en anden bog af ham, hvis jeg havde set dette med det samme, for jeg har en del ‘murstensbøger’ på min 20’er-liste.

‘Under kuplen’ foregår i USA i den lille by, Chester’s Mill, i Maine. Det er en helt almindelig dag, hvor alt ånder fred – indtil en usynlig kuppel uden varsel dukker op og lukker byen inde og omverdenen ude. Kuplen er uigennemtrængelig, og ingen ved, hvor den kommer fra, eller hvad den er lavet af. Der opstår forvirring og usikkerhed, og snart benytter flere af byens egoistiske og magtliderlige mennesker situationen til at tilrane sig mere magt. Snart består politikorpset af uerfarne men bevæbnede unge mennesker, som er marionetter for byens egentlige leder, Jim Rennie. Han får dog modspil fra kokken Dale Barbara, der har en fortid i militæret, samt journalisten Julia og en lang række andre borgere, som ikke mener, at situationen bliver bedre af at optrappe konflikterne i byen. De må dog indse, at så længe byen er spærret inde på grund af kuplen, er det lige meget, om man har loven – og moralen – på sin side, hvis ens modstander er den udøvende magt i byen – i bogstaveligste forstand.

Dette er en typisk King-bog – på godt og ondt. King er god til at skabe hverdagshelte og (super-)skurke, men jeg synes, at både Barbara og de to hovedskurke er lidt for sort/hvide og kedelige. Til gengæld er der et kæmpe persongalleri, som rummer flere interessante – og lidt skæve – personligheder, som gør det lidt lettere at sluge de stereotyper, som King desværre bruger i en række af hovedrollerne. Der er mange personer at holde styr på, men der var en personoversigt i starten af bogen, som jeg brugte et par gange. Der var også et kort over byen, men det ignorerede jeg, da jeg aldrig bruger det i skønlitteratur.

King er også en forfatter, der ikke pylrer om sine personer, og det er en af de ting, jeg godt kan lide ved hans forfatterskab. Du kan aldrig være sikker på en lykkelig slutning, eller at din yndlingsperson overlever, og han sparer bestemt ikke på dødsfaldene i denne bog.

Præmissen for historien – den mystiske kuppel – er ikke særlig sandsynlig, og forklaringen på dens opdukken er da hverken interessant eller plausibel. Det er heller ikke årsagen til kuplen, der fokuseres på i bogen, selvom personerne selvfølgelig bruger en del tid på at finde frem til årsag og løsning. Det er først og fremmest relationerne mellem byens beboere, og hvordan mennesker reagerer under pres, som forfatteren udpensler.

Desværre går udviklingen meget hurtig – for hurtig – så situationen bliver skinger og utroværdig. I løbet af få dage er der undtagelsestilstand i den lille by, hvor den sædvanlige politistyrke hurtigt er udskiftet, så den snart består af unge rednecks med få hjerneceller og overdreven lyst til at skyde med skarpt. Den voldsomme eskalering i konflikterne virker forjaget, og det undrer mig samtidig, når nu forfatteren har 1200 sider at brede sig på. Hvorfor skal det gå så hurtigt? Kunne konflikterne ikke være lidt mindre voldsomme? Lidt mindre sort/hvide? Og kunne der ikke skæres lidt i sideantallet? 1200 sider er meget, og selvom jeg på intet tidspunkt kedede mig under læsningen, så burde en ansvarlig redaktør have luget ud i teksten, så bogen var blevet slanket med flere hundrede sider.

Det er som sagt en King-bog på godt og ondt. Den tilføjer ikke så meget, som King-fans ikke allerede har set, men er du glad for Kings stil, så er du i trygge hænder med denne bog, og du vil sandsynligvis hygge dig fint under læsningen. Har du ikke læst King før, så gør mig i en tjeneste og tag en af de ældre bøger først. Jeg kan blandt andet anbefale ‘Brandstifter’, ‘Cujo’, og ‘Den døde zone’ og ‘Christine’.

2 thoughts on “Under kuplen

  1. Jeg har også tidligere læst en hel del Stephen King bøger, og han er også en af de forfattere jeg vil vende tilbage til. Når jeg læser din anmeldelse af “under Kuplen” får det mig sådan til at tænke på Simpsons the movie – og tja, så kommer det bare til at virke lidt useriøst, så ja det bliver nok ikke den Stephen King bog jeg kaster mig over… men der er jo også rigeligt at tage af.

  2. Hej Sarah!
    Jeg har ikke selv set filmen, men jeg tror faktisk, jeg tidligere er stødt på en anmeldelse af 'Under kuplen', som refererede til Simpsonsfilmen. Jeg kan godt forstå din skepsis, hvis plottet får dig til at tænke på The Simpsons 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *