Vand til elefanterne

Da ‘Vand til elefanterne’ af Sara Gruen blev filmatiseret tidligere i år, fangede historien mig med det samme, da hele settingen med cirkuslivet i 1930’erne fik mig til at mindes den geniale tv-serie, Carnivale. Da jeg samtidig læste flere positive anmeldelser af bogen, blev titlen straks noteret på listen over bøger, jeg gerne ville læse.

Derefter gik der en række måneder, indtil jeg for nylig faldt over bogen på netlydbog.dk, og så var der ingen undskyldning – den måtte jeg høre!

Bogen er fortalt af den 93-årige Jacob Jankowski, der tænker tilbage på sin ungdom, hvor han ved et tilfælde endte med at arbejde som dyrlæge i et cirkus. Han er ellers tæt på at afslutte sin uddannelse, da han mister sine forældre og pludselig står uden penge, så han rejser ud i verden, hvor han slår følgeskab med et omrejsende cirkus. Det er en ukendt verden for ham, og som ny får han da også en række knubs, men han bliver snart venner med den smukke cirkusartist Marlena, den ustabile dyrepasser August og en lang række af de jævne arbejdere, som laver alt det praktiske arbejde i forbindelse med forestillingerne. Jacob forelsker sig i Marlena, og jo mere den forbudte kærlighed gnaver i ham, jo mere risikabel bliver situationen.

Historien er virkelig godt skruet sammen og fortalt med en varme og livsglæde, som – selvom du som læser sagtens kan fornemme, at ting vil gå rigtig galt – også er gribende og livsbekræftende på samme tid. Som læser følger du både Jacob i fortid og nutid, for historien skifter mellem hans ungdomsfortælling og de kvaler, han nu har på plejehjemmet, hvor han må slås med rigide regler og for lidt at lave. Det er en meget menneskelig og sympatisk hovedperson, som er let at holde af.

Bogen emmer af stemning og favner også mange af de tragiske skæbner, som cirkuslivet bød på dengang, og det gør historien troværdig og interessant. Selvom filmen blev solgt meget på kærlighedshistorien, så rummer bogen meget mere og andet end det. Jeg skal ikke kunne sige, hvor loyal filmen er over for bogen, da jeg desværre ikke har set filmatiseringen endnu, men den vil jeg helst sikkert kaste mig over på et tidspunkt. Det er muligt, at der er mange pigehjerter, der banker for Robert Pattinson, men jeg glæder mig mest til at se en af denne tids bedste skuespillere, Christoph Waltz, folde sig ud i skurkerollen.

Læs bogen. Eller hør den som lydbog som jeg gjorde.

9 thoughts on “Vand til elefanterne

 1. Det er bare en super god bog, jeg læste den lige da den var udkommet, så da jeg så filmen kom, måtte jeg bare se den, men må sige den mangler en del af det psykologiske, forfatteren formår at få med i bogen, men det er vist ret typisk bøger der bliver filmatiseret 🙂
  KH Micha

 2. Micha – det er ærgerligt, men som du også skriver – ret typisk for bøger. Synes tit der bliver skruet op for actiondelen i handlingen, når en bog filmatiseres, og så tones de psykologiske vinkler og effekter ned. Meeen – jeg tror nu stadig, jeg vil se den – om ikke andet så bare for skurkens skyld 😉

 3. Hoptimisten – jeg synes i hvert fald, at det var en ganske fin fortælling, som både rummede varme, kærlighed, venskab, frustration, spænding og et indblik i cirkuslivet dengang. Måske lidt underholdning til juleferien? 🙂

 4. Årh jeg er ikke sikker på, at jeg kan nå det i juleferien… Jeg var på biblioteket den anden dag og før jeg fik set mig om havde jeg hevet 5 bøger ned af hylden 😉
  Men jeg smider den lige på min i forvejen ret lange liste over bøger, jeg skal have læst, så må vi se hvornår det bliver 🙂

 5. Hoptimisten – haha, det kender jeg godt – jeg kan heller ikke styre mig, når jeg er på biblioteket 😀

  Jeg har også flere bøger liggende, som bare venter på juleferien, men da en del af dem er på ca. 1000 sider, så når jeg næppe så mange, selvom jeg har ferie i en uge 😉

 6. Pingback: Abehuset | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *