Vraggods

For et stykke tid siden blev jeg kontaktet af forfatteren til denne bog og spurgt, om jeg havde lyst til at læse ‘Vraggods’ og dens efterfølger, ‘Aiglans garde’. Bøgerne stod i forvejen på min liste over bøger, jeg gerne vil læse, så tog det ikke mange øjeblikke at takke ja.

Jeg fik dem tilsendt som e-bøger, og jeg læste dem efterfølgende på min telefon, når jeg kørte i tog eller med bus. Det fungerer overraskende godt, og jeg kan sagtens fordybe mig i bogen, selvom skærmen selvfølgelig ikke er lige så stor og ‘naturlig’ som hos en Kindle. Desuden øges læsehastigheden – pudsigt nok – når jeg læser på en telefon på grund af den smalle spaltebredde.

‘Vraggods’ er skrevet af Sven Damgaard Ørnstrup og er første del i fantasyserien Abaddons Arv. I bogen følger man de to unge mænd, Erik og Odd, samt Odds søster Marlen, der alle lever et ganske fredeligt liv i den lille by Hammersholt. Tingene ændrer sig dog brat, da Erik og Odd for en kort stund opholder sig i en anden by blot for at vende tilbage til Hammersholt og opdage, at byen er brændt ned til grunden, og beboerne enten er dræbt eller forsvundet. Den eneste overlevende, de finder, er Marlen, men hun har ikke mange kræfter tilbage, og det er kun med hjælp fra en fremmed, at de formår at redde hende. Hvad er der sket? Og hvorfor? Hvem kan dog have interesse i en lille simpel by som Hammersholt? Og hvordan lykkedes det Marlen at gemme sig fra angriberne? De tre begiver sig snart ud på en rejse, der byder på lidt af hvert…

Starten af bogen er lidt forvirrende, og især i første halvdel af bogen oplevede jeg flere gange, at der var passager, som virkede indforståede og ikke var forklaret ordentligt. Da jeg først havde læst nogle kapitler, begyndte tingene så småt at falde på plads, men jeg havde gerne set, at jeg som læser blev hjulpet lidt mere på vej.

Sproget er flot og varieret – men også lige lovlig bombastisk og tungt. Det er en klassisk begynderfejl at bruge ekstremt mange tillægsord for at variere og nuancere teksten og skabe farverige billeder for læserens indre øje, men det kan også kamme over, og det gjorde det ind imellem i ‘Vraggods’. Jeg blev næsten forpustet af at læse den. Less is more, og det gælder også i skønlitteratur. Der behøver ikke at være så mange tillægsord.

Når det så er sagt, så er det en dejlig bog, som både rummer hygge, drama, romantik og action. Hovedpersonerne er sympatiske, men får dog også ‘lov’ til at gøre dumme og uovervejede ting og dermed bliver mere menneskelige og troværdige. Det kan jeg godt lide. Forfatteren forstår også at twiste historien flere steder, så det ikke altid er lige let at gætte, hvad der vil ske og hvorfor, og så længe det ikke tager overhånd, så er det dejligt, når bøger ikke følger den samme skabelon men formår at bringe historien i en ny, spændende retning.

Bogen er en anelse kort i forhold til, at personerne ikke når så langt i handlingen i første bog i serien. Det gør mig egentlig ikke så meget, at tempoet er ret lavt, for det giver tid til at få lidt mere føling med personerne, og nu behøver ikke al fantasy være proppet med action og storslåede slag. Alligevel ville jeg ønske, at bogen have været lidt længere, for havde jeg ikke tilfældigvis haft den næste bog klar med det samme, så ville slutningen have været alt for brat.

Jeg tror, at bogen er skrevet til de ældste teenagere og til voksne. Fortællerytmen er som sagt rolig og velovervejet, og der er også en række alvorlige temaer såsom mord og voldtægt. Derfor virker den lidt naive stil med den meget godmodige Erik også lidt malplaceret ind imellem, for det forbinder jeg i højere grad med fantasy for børn. Men det kan selvfølgelig også bare være mig, der har ‘taget skade’ af bøger som ‘A Game of Thrones’ og ‘The Way of Shadows’ 🙂

‘Vraggods’ er en lovende start for en ny, dansk fantasyserie, og selvom der på visse punkter var lidt begyndervanskeligheder, så endte jeg med at holde af bogen. Jeg har som sagt også læst anden bog i serien – se anmeldelsen af ‘Aiglans Garde’.

1 thought on “Vraggods

  1. Pingback: Aiglans Garde | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *