World War Z

Jeg elsker zombier. Jeg ved ikke hvorfor, men jeg har altid været fascineret af gys og horror, og derfor passer det mig rigtig godt, at zombierne har fået mere opmærksomhed i litteratur- og filmverdenen de senere år. En serie som The Walking Dead, som startede som tegneserie, men som nu også er kendt som en tv-serie af samme navn, har været med til at få andre end die hard-horrorfans til at synes, at zombie-settingen godt kan være interessant.

En anden grund til den nye interesse for zombier er bestselleren ‘World War Z’ skrevet af Max Brooks. Jeg har tidligere læst hans ‘The Zombie Survival Guide’, som jeg varmt kan anbefale, men nu fik jeg endelig læst denne nyklassiker inden for zombiegenren.

‘World War Z’ er en lidt anderledes historie om et zombieangreb, der er tæt på at udrydde menneskeheden. I modsætning til klassisk historiefortælling, hvor man ofte følger en eller flere hovedpersoner gennem hele bogen, så er denne bog opdelt i kapitler, der hver indeholder interviews med personer fra hele verden, der har overlevet zombieinvasionen. Gennem interviewene følger du som læser hele udviklingen fra det første angreb og videre til udbredelsen af zombieplagen, indtil myndighederne for alvor erklærer zombierne krig og bekæmper dem med alle midler.

Det er rigtig spændende at følge, hvordan zombieinvasionen breder sig fra land til land, og hvordan myndighederne tackler truslen i de forskellige kulturer. Myndighederne prøver både med kamp, flugt og karantænezoner, og de store linjer med de politiske detaljer er selvfølgelig rigtig interessante, men de personlige ‘øjenvidneberetninger’ er nu de vigtigste, når det gælder om at gøre historien nærværende og troværdig. Det er også med til at hæve fortællingen over ‘vold og splat’-niveauet, som zombiegenren ellers er kendt for, og det er virkelig en fornøjelse at læse en bog, der i den grad forstår at tage genren seriøst og forsøge at fortælle en zombiehistorie på en ny og fascinerende måde.

Det er en af de bedste zombiebøger, jeg har læst, og af samme grund gruer jeg lidt for den kommende filmatisering, for jeg er ikke sikker på, at den kan få det samme skær af troværdighed og nærvær med i fortællingen. Filmindustrien har trods alt en vis forkærlighed for at fokusere på action, men lad os nu se. Jeg er meget spændt på det endelige resultat, og i mellemtiden kan jeg jo genlæse denne bog eller overlevelsesguiden – sådan hvis nu, at zombieinvasionen bryder ud inden da…

1 thought on “World War Z

  1. Pingback: The Girl With All the Gifts | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *